Suma uriașă cheltuită de SUA în 10 ani pentru a se apăra de teroriști

Suma uriașă cheltuită de SUA în 10 ani pentru a se apăra de teroriști
Publicat: 11/09/2017, 08:42
Actualizat: 11/09/2017, 14:32

Din cauza faptului că toate cele 19 persoane ce au întreprins atacurile de la World Trade Center și Pentagon erau de naționalitate străină, ce intraseră în țară în mod legal, detectarea și prevenirea pătrunderii pe teritoriul american a celor ce ar putea deveni „teroriști” a devenit o motivare centrală în cadrul politicii de imigrare de după atacurile de la 11 septembrie.

Conform ABC News, ce-l citează pe David Burnham, directorul unei companii ce adună date guvernamentale, în locul adoptării unei reforme reale în ceea ce privește domeniul migrației, SUA au încercat să limiteze imigrația în urma atacurilor teroriste din anul 2001.

Huffington Post susține că una dintre cele mai semnificative diferențe este crearea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, ce nu exista anterior atacurilor. Acesta a fost format în noiembrie 2002 odată cu promulgarea unei legi pentru securitate internă. Agenția a înlocuit Serviciul pentru Imigrare și Naturalizare și a devenit responsabil pentru aplicarea securității naționale și protejarea SUA de terorism. Principalele obligații ale accestui departament includ controlul amănunțit și colectarea informațiilor despre călătorii internaționali, examinări suplimentare, interogarea persoanelor de anumite naționalități sau schimbul de informații cu alte state.

Crearea acestui departament a însemnat pentru SUA un cost de 589 miliarde de dolari între 2001-2011, potrivit estimărilor unor economiști.

Deportările și așa-numitele plecări voluntare au crescut de la 200.000 de persoane în 2001 la un număr dublu în 2011. În pofida cheltuielilor tot mai mari, imigrarea neautorizată continuă, populația ce nu deține acte legale crescând de la 8,5 milioane de persoane în 2000 la 12 milioane în 2008.

Deportările din cauza unor infracțiuni au crescut de asemenea considerabil, în 2001 fiind raportate 18.000 de deportări din cauza săvârșirii de acte criminale, comparativ cu 91.000, câte au fost înregistrate în 2012. Multe dintre acestea însă nu reprezintă neapărat infracțiuni criminale, o simplă acuzație putând deveni motivul unei deportări, infracțiunea putând fi chiar și una minoră sau ce nu implică violența, precum o acuzație anterioară sau posesie de droguri.

Un alt motiv pentru creșterea numărului de deportări este transformarea polițiștilor locali în agenți de imigrație. Lansarea unui program, Comunități Securizate, a presupus ca forțele de aplicare a legii locale să distribuie Departamentului de Securitate Internă amprentele celor arestați. Acestea sunt stocate într-o bază de date, iar dacă cel arestat este un imigrant cu permis de ședere, acesta poate fi reținut până la sosirea autorităților federale pentru imigrare. Programul le conferă polițiștilor locali și rolul de agenți de imigrație. Dacă un polițist arestează un imigrant pentru că a trecut pe roșu, acesta efectiv l-ar putea amenința cu deportarea.

Miliardele de dolari alocate forțelor de lege care se ocupă cu imigrarea a atras atenția Corporației corecționale din SUA și altor companii ce administrează centre de detenție private. Conform unei investigații întreprinse de Washington Post, există o relație strânsă între profiturile corporatiste și creșterea numărului de închisori private. În Washington, lobbyștii au influențat politica pentru a asigura creșterea numărului de deținuți federali în facilitățile private, în timp ce au încurajat creșterea finanțărilor paturilor libere din închisori. În anumite comunități, companiile de închisori private împart profiturile afacerilor cu Guvernul local, dând astfel forțelor de aplicare a legii un imbold de a aresta pe cât de mult posibil cât mai mulți imigranți fără documente. Delegarea acestor operațiuni companiilor private a dus la crearea unui sistem unde mai multe deportări, înseamnă creșterea profitului, oferind companiilor impulsul de a face lobby pentru reguli mai stricte ale imigrației.

Deși sunt disponibile tot mai multe finanțări pentru forțele de aplicare a imigrației și deportări, toate aceste eforturi par a fi inutile în prevenirea terorismului. În ultimii ani, s-au depus tot mai multe eforturi pentru a securiza frontiera de sud a SUA și a deporta imigranți fără antecedente criminale. Statele de origine din care majoritatea persoanelor au fost deportate din SUA în 2011 au fost Mexic, Guatemala, Honduras și El Salvador.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția