SUA se retrag din Acordul nuclear cu Iranul. Trump anunță „profunde sancțiuni economice”: „Cea mai oribilă înțelegere, pe care nu trebuia să o facem niciodată”

SUA se retrag din Acordul nuclear cu Iranul. Trump anunță profunde sancțiuni economice: Cea mai oribilă înțelegere, pe care nu trebuia să o facem niciodată
Publicat: 08/05/2018, 23:50

Președintele american, Donald Trump, a anunțat marți seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut și putred”, o „rușine” pentru el, în calitatea de „cetățean american”.

Liderul de la Casa Albă susține că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

„După consultări cu aliații, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activitățile atomice iraniene. Anunț astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump.

„Imediat, voi semna un decret prezidențial prin care voi începe reactivarea sancțiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice. Orice națiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancționată puternic de Statele Unite. America nu va fi ținută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obțină acces la cele mai letale arme de pe Terra”, a spus Trump.

„Decizia de astăzi transmite un mesaj esențial: Statele Unite nu mai lansează amenințări fără conținut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cuIranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Președintele Donald Trump și Israelul contestă acordul atomic semnat cuIranul.

Trump a amenințat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cuIranul, acuzând Teheranul de continuarea activităților nucleare și balistice. Liderul de la Casa Albă a anunțat că le oferă timp aliaților europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceștia să cadă de acord asupra înăspririi condițiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.

Iranul este determinat să respingă „intimidările” președintelui SUA, Donald Trump, în legătură cu Acordul nuclear și nu va accepta modificarea tratatului, a avertizat un oficial iranian de rang înalt. „Acesta este un acord internațional și avem, categoric, capacitatea de a învinge intimidările Statelor Unite”, a declarat sâmbătă Ali Shamkhani, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională din Iran.

Uniunea Europeană și Rusia insistă pentru menținerea Acordului nuclear iranian.

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul și, în cazul în care președintele SUA Donald Trump va decide ieșirea din acest tratat, Administrația Vladimir Putin va bloca prelungirea sancțiunilor contra Teheranului, a avertizat Ministerul rus de Externe. Rusia își va onora angajamentele în cadrul Acordului cu Iranul atât timp cât alte țări vor proceda în mod similar, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Administrația Vladimir Putin nu va accepta modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe, avertizând că, în cazul în care președintele SUA Donald Trump, va decide ieșirea din acest tratat, Rusia va bloca prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, prelungirea sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a prezentat, pe 30 aprilie, dovezi despre care susține că scot în evidență faptul căIranul își dezvoltă în secret programul nuclear, încălcând acordul nuclear semnat în 2015.

Premierul israelian a precizat căIranul a „înșelat lumea”, încălcând acordul nuclear din 2015.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Apărării din Tel Aviv, Netanyahu a prezentat documente despre care afirmă că sunt „copii” a unor documente secrete obținute de serviciile de informații israeliene în Teheran.

„Aceste documente sunt dovada concretă căIranul a mințit când a spus nu a avut niciodată un program nuclear. Proiectul nucleariranian are toate cele cinci elemente ale unui program de arme nucleare”, a declarat Netanyahu.

„Lideriiiranieni au negat în repetate rânduri în privința dezvoltării programului nuclear. Astăzi vă spun un lucru:Iranul a mințit. După semnarea acordului nuclear în 2015,Iranul a și-a intensificat eforturile de a-și ascunde documentele secrete. În 2017,Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-o locație secretă din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obținut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă. Iată ce includ aceste fișiere: documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare și multe altele. Aceste documente sunt dovada concludentă căIranul a mințit când a spus că nu a avut niciodată un program nuclear”, a subliniat prim-ministrul Israelului, adăugând căIranul a continuat să-și dezvolte programul nuclear.

În replică, Javad Zarif, ministruliranian de Externe, a afirmat că Netanyahu încearcă „să păcălească oamenii”

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică