SUA mențin, condiționat, angajamentele față de Europa. Replica tăioasă a Germaniei

SUA mențin, condiționat, angajamentele față de Europa. Replica tăioasă a Germaniei
Publicat: 19/02/2017, 08:57
Actualizat: 19/02/2017, 16:55

Prezent la Conferința pentru Securitate desfășurată la München, vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a dat asigurări că „America este cel mai puternic aliat al Europei și va fi mereu”.

„Astăzi, în numele președintelui Donald Trump, vă ofer această garanție: Statele Unite ale Americii susțin cu putere NATO și vor fi neclintite în angajamentul față de această alianță transatlantică”, a afirmat Mike Pence. „Am fost loiali generații întregi și, dacă mențineți încrederea în noi în timpul mandatului președintelui Trump, vom menține permanent încrederea în dumneavoastră”, a adăugat Mike Pence, subliniind că „relația durabilă” dintre SUA și Europa „nu a fost construită doar pe forța armelor”, ci și pe valori și principii precum „libertatea, democrația, justiția și statul de drept”.

APEL pentru CREȘTEREA CONTRIBUȚIILOR în cadrul NATO

În același timp, Mike Pence a reiterat solicitarea Washingtonului pentru creșterea contribuțiilor comune în domeniul apărării. „Apărarea Europei necesită angajamentul dumneavoastră în aceeași măsură cu al nostru. Promisiunea de suportare în mod echitabil a sarcinii apărării comune nu a fost îndeplinită de prea mulți și de prea mult timp, situație care erodează fundamentul alianței noastre. Ca să fiu foarte clar: președintele Statelor Unite se așteaptă ca aliații să se țină de cuvânt. A venit momentul să se facă mai mult”, a subliniat Mike Pence.

„Vicepreședintele Mike Pence afirmă că Statele Unite vor fi neclintite în angajamentul față de Alianța Nord-Atlantică, dar a cerut Europei să suplimenteze cheltuielile pentru apărare, acesta fiind unul dintre cele mai clare eforturi ale Administrației Trump de a oferi asigurări partenerilor preocupați”, notează publicația The Wall Street Journal.

GARANȚII pentru ROMÂNIA și EUROPA DE EST

De altfel, Statele Unite au oferit garanții și privind menținerea capacităților militare în Europa de Est, inclusiv în România.

Prezența militară americană în țări est-europene, inclusiv în România, are scop pur defensiv, a afirmat secretarul american al Apărării, James Mattis, prezent și el la Conferința pentru Securitate de la Munchen. „În momentul actual, suntem implicați în eforturi de a garanta că Alianța Nord-Atlantică este relevantă și pregătită pentru înfruntarea provocărilor. Statele Unite transferă unități militare în țările baltice, dar și în Polonia, România și Bulgaria, în cadrul Operațiunii «Determinare Atlantică» («Atlantic Resolve»)”, a declarat James Mattis, citat de Agenzia Nova. Alianța Nord-Atlantică a decis, în iulie 2016, consolidarea prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în România, Polonia și în țările baltice în scopul descurajării Rusiei.

La rândul său, vicepreședintele Mike Pence a cerut Rusiei să contribuie la detensionarea conflictului din estul Ucrainei și să aplice în totalitate Acordul Minsk. „Trebuie să știți acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar dacă suntem în căutarea unor poziții comune pe care președintele Donald Trump crede că le putem găsi”, a insistat Michael Pence, citat de site-ul agenției Reuters.

REPLICA ANGELEI MERKEL

Puterea Statelor Unite crește și datorită Alianței Nord-Atlantice, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, comentând afirmațiile președintelui Donald Trump că NATO ar fi „desuetă”, liderul de la Berlin părând să ignore apelurile Washingtonului privind creșterea bugetului pentru apărare. Întrebată, într-o conferință de presă despre afirmațiile lui Donald Trump că Alianța Nord-Atlantică ar fi „desuetă”, Angela Merkel a afirmat vineri seară: „Trebuie să fim conștienți cu toții de valoarea NATO. Eu cred că puterea Statelor Unite crește și datorită Alianței Nord-Atlantice. Alianța Nord-Atlantică este importantă și pentru Statele Unite”.

Referindu-se solicitările în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ținta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024. „Pentru sporirea securității sunt necesare și planuri de asistență pentru dezvoltare, precum și măsuri de prevenire a crizelor”, a subliniat Angela Merkel.

Statele Unite ar putea revizui angajamentele în cadrul Alianței Nord-Atlantice în cazul în care celelalte state membre NATO nu vor contribui mai mult la apărarea comună, avertizase secretarul american al Apărării, James Mattis: „Sunt dator să vă ofer claritate asupra realității politice din Statele Unite și să afirm o solicitare corectă din partea țării mele la nivel concret. America își va respecta responsabilitățile, dar, dacă națiunile dumneavoastră nu vor să vadă America temperând angajamentele în cadrul Alianței Nord-Atlantice, fiecare dintre capitale trebuie să arate propria susținere pentru apărarea noastră comună. Contribuabilii americani nu mai pot purta în continuare sarcina unei cote disproporționate în apărarea valorilor occidentale. Cetățenilor americani nu poate să le pese de securitatea copiilor dumneavoastră mai mult decât dumneavoastră. Ignorarea capacității militare de reacție demonstrează lipsă de respect pentru noi înșine, pentru Alianță și pentru libertățile moștenite, care acum sunt în mod clar amenințate. Alianța Nord-Atlantică rămâne un pilon fundamental pentru Statele Unite”.

Șeful Pentagonului se referă la angajamentele generale în materie de apărare făcute de fiecare stat în cadrul NATO, dar în special la nivelul bugetelor naționale pentru apărare, care ar trebui să depășească 2% din PIB în toate statele membre. În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre NATO alocă cel puțin 2% din PIB apărării – Statele Unite, Marea Britanie, Estonia, Polonia și Grecia. Vineri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru eforturile depuse în vederea creșterii bugetului pentru apărare la 2% din PIB anul acesta, spunând că Bucureștiul este un exemplu pentru alți aliați.

Jens Stoltenberg a îndemnat, marți, statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să suplimenteze bugetele alocate apărării, în contextul „tensiunilor” internaționale: „Împărțirea sarcinilor în mod echitabil și suplimentarea bugetelor pentru apărare reprezintă susținerea alianței transatlantice. Dacă reducem bugetele pentru apărare în perioadele în care tensiunile se diminuează, trebuie să fim capabili să le suplimentăm când tensiunile cresc, așa cum se întâmplă acum. Nu ne așteptăm ca toți aliații să atingă imediat nivelul de 2%, dar ne așteptăm să oprească reducerile bugetare”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut să condiționeze solidaritatea la nivelul NATO de creșterea proporțională a contribuțiilor tuturor statelor membre. Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte țări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024