Revoltă în SUA. Trei persoane și-au pierdut viața, în urma ciocnirilor dintre extrema dreaptă și antimanifestanți

Publicat: 13/08/2017, 11:07

O femeie de 32 de ani a fost ucisă, iar alte 19 persoane au fost rănite, după ce o mașină a intrat cu viteză în contramanifestanții din Charlottesville, Virginia, unde de câteva zile au loc proteste ale grupului de extremă dreapta „Unite the Right”, dar și ale altor grupuri rasiste, precum Ku Klux Klan. Într-un incident legat de proteste, un elicopter al poliției s-a prăbușit în timpul unei misiuni de asigurare a ordinii publice, iar doi polițiști au murit. Cel puțin alte 15 persoane au fost rănite în timpul luptelor de stradă izbucnite între cele două grupări de manifestanți.

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a făcut apel la extremiștii de dreapta adunați în orășelul universitar să plece de unde au venit: „Mergeți acasă. Nu sunteți doriți în această comunitate. Să vă fie rușine”.

„Violențele și decesele din Charlottesville lovesc în inima legii și justiției americane. Când astfel de acțiuni apar din fanatism rasial și din ură, ele trădează valorile noastre esențiale și nu pot fi tolerate. Justiția va învinge”, a declarat Procurorul General Jeff Sessions.

„Urmărim îndeaproape evenimentele teribile care au loc în Charlottesville, Virginia. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili manifestația de ură, fanatism și violență din multe părți, multe părți. Există de mult timp în țara noastră – nu de pe vremea lui Trump, nu Obama. Există de mult, mult timp. Nu este locul ei în America”, a declarat președintele Donald Trump.

Reacția ambiguă a lui Trump a stârnit furie chiar în rândul unor congresmani republicani, care i-au cerut acestuia să spună lucrurilor pe nume. „Domnule președinte – trebuie să spunem răului pe nume. Aceștia erau extremiști albi și acesta a fost terorism domestic”, a scris senatorul republican de Colorado, Cory Gardner, mesajul fiind preluat și de alți republicani, inclusiv Marco Rubio sau Paul Ryan.

Ciocnirile din micul oraș universitar au izbucnit sâmbătă, după ce vineri noaptea a avut loc un marș cu torțe al extremei drepte prin campusul Universității Virginia, care a adus aminte de procesiunile Ku Klux Klan. Manifestanții de extremă dreapta s-au adunat în oraș după ce autoritățile au făcut demersuri pentru îndepărtarea unor simboluri ale trecutului, de pe vremea Confederației sudiste, care susținea sclavia. Printre altele, se dorea îndepărtarea unei statui a generalului sudist Robert Lee.

Sâmbătă, la o contramanifestație față de extrema dreaptă, James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani din Ohio, a intrat cu mașina într-un grup de protestatari, ucigând o femeie și rănind alte 19 persoane. El este acum arestat și acuzat de omor.

Poliția a mai arestat alte trei persoane sâmbătă, dintre care două erau sosite din alte state americane – una este acuzată de port de armă ilegal, alta de tulburarea ordinii publice. O persoană din Virginia a fost arestată sub acuzația de lovire.

Charlottesville este un oraș progresist, în care locuiesc în jur de 50.000 de persoane și care la alegerile de anul trecut a votat în proporție de 80% cu Hillary Clinton.

Eforturile autorităților de a îndepărta simbolurile trecutului sudist au început din 2015, când 9 persoane de culoare care mergeau la biserică au fost ucise de un extremist de dreapta, adept al „supremației albilor”, în Charleston, South Carolina.

Marșul de vineri noaptea, din campusul universitar, a avut loc după ce un judecător a permis extremiștilor de dreapta să țină mitingul de sâmbătă, unde au avut loc violențele. Autoritățile municipale au încercat să modifice locul de desfășurare al mitingului.

Organizatorul protestului „Unite the Right”, Jason Kessler, a declarat că nu se consideră un naționalist alb, ci doar „își susține istoria”.

„Statuia (generalului Lee – n.r.) este simbolică pentru multe alte probleme mai mari. Principalele trei probleme sunt păstrarea istoriei în fața cenzurii și revizionismului, a acestei corectitudini politice. A doua problemă este să ni se permită să ne susținem interesele ca persoane albe, așa cum și altor grupuri li se permite să își susțină politic interesele. Și în final este vorba despre libertatea de exprimare. Noi doar încercăm să ne exprimăm și să facem o demonstrație, iar autoritățile locale au încercat să ne interzică”, a declarat acesta la CNN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață