no author
Olimpia Nicolae
2987 vizualizări 20 apr 2017

Foşti şi actuali oficiali americani, citaţi de Reuters, au descris agenţiei de ştiri două documente confidenţiale ale grupului de reflecţie, furnizând astfel cadrul şi raţionamentul pentru ceea ce agenţiile de informaţii au concluzionat ca fiind un efort intensiv al Rusiei de a influenţa alegerile electorale din 8 noiembrie, 2016.

Oficiali ai serviciilor de informaţii ale SUA au obţinut documentele, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice, cu sediul în Moscova, după alegerile prezidenţiale americane. Institutul este condus de foşti oficiali ruşi ai serviciilor de informaţii, numiţi în funcţie de biroul lui Putin.

Primul document al institutului rus era o lucrare de strategie, scrisă în iunie 2016, care a circulat la cele mai înalte niveluri ale Guvernului rus, nefiind însă adresată unor persoane specifice, informează Reuters.

Actul recomanda Kremlinului să lanseze o campanie de propagandă în mediul online, iar platformele de ştiri ruse să încurajeze votanţii americani să aleagă un preşedinte care ar avea o abordare mai blândă faţă de Rusia, decât administraţia preşedintelui de la acea vreme a lui Barrack Obama, potrivit oficialilor citaţi.

Cel de-al doilea document, redactat în octombrie, şi distribuit în acelaşi mod, avertiza că Hillary Clinton, candidatul democratic în cursa prezidenţială, urma cel mai probabil să câştige alegerile. Din acest motiv, potrivit documentului, era mai bine pentru Rusia să îşi încheie propaganda în favoarea lui Trump şi în schimb să intensifice mesajele despre frauda voturilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA şi pentru a distruge reputaţia lui Clinton, astfel încât mandatul să îi fie afectat, au mai spus oficialii.

Oficialii au dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere statutul clasificat al documentelor ruse pe care le-au citat. Aceştia au refuzat să menţioneze cum a obţinut SUA documentele. Agenţiile de informaţii au refuzat, de asmenea, să comenteze pe marginea subiectului.

Putin a respins acuzaţiile că Rusia ar fi orchestrat atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite şi a caracterizat afirmaţiile în acest sens drept retorică electorală din partea Casei Albe.

Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite. "Nu există nicio dovadă pentru aceste acuzaţii grave. Sunt acuzaţii fabricate de cei care execută acum ordinele politice de la Washington, continuând să alimenteze isteria rusă fără precedent", a reacţionat Kremlinul. Moscova a reiterat disponibilitatea de a coopera cu Washingtonul pentru combaterea infracţionalităţii cibernetice.

Citește și: