20 aprilie 201712:39537

Reprezentatul UE pentru Afaceri externe: Marea Britanie va avea mai mult de pierdut în urma Brexit decât UE

Marea Britanie va avea mai mult de pierdut în urma ieşirii din Blocul Comunitar decât Uniunea Europeană, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, care a adăugat că se aşteaptă la negocieri dificile pe tema Brexit, notează Reuters.

"Pentru mine, toate statele membre sunt importante, egale, pentru că fiecare poate contribui mai mult la unele politici decât altele. Însă cred că prietenii noştri vor avea mai mult de pierdut decât vom pierde noi", a declarat oficialul european într-un discurs susţinut în faţa studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing.

În ceea ce priveşte negocierile pe tema Brexit, Mogherini a declarat că se aşteaptă la negocieri dificile.

"Este clar în tratatele noastre că sunt doi ani, doar doi ani, din momentul în care negocierile încep, adică din luna martie a acestui an. Nu pot să fie amânate. Nu mă aştept să fie gata mai repede de atât", a adăugat şefa diplomaţiei UE în cursul unei vizite oficiale la Beijing.

Cât priveşte viitorul Blocului comunitar după Brexit, Mogherini a indicat că "Uniunea Europeană, chiar şi după ieşirea Marii Britanii, va continua să fie cea mai mare economie din lume, a două economie de pe glob".

"Observ că toţi partenerii noştri ne spun că Uniunea Europeană este necesară şi acesta este mesajul pe care îl primim aici, în China, acela că Uniunea Europeană este un partener indispensabil în lumea de astăzi", a completat ea.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat recent că negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.