19 aprilie 201714:4929729

Răsturnare de situaţie. Unde a ajuns portavionul trimis de SUA lângă Coreea

Portavionul USS Carl Vinson şi grupul naval aferent, despre care preşedintele Donald Trump a declarat că va fi trimis largul Peninsulei Coreea ca răspuns la provocările Phenianului, s-a îndreptat în direcţia opusă, spre nord-vestul Australiei, unde a participat la un exerciţiu militar, notează BBC News.

Marina americană a comunicat pe data de 8 aprilie că grupul naval al portavionului USS Carl Vinson se va îndrepta spre Peninsulei Coreea în contextul tensiunilor militare cu Phenianul.

Preşedintele Trump a anunţat săptămâna trecută că a trimis o "armadă" în regiune.

Însă Comandamentul SUA din zona Pacific a anunţat, marţi, că grupul naval, după părăsirea portului Singapore pe data de 8 aprilie, s-a îndreptat spre nord-vestul Australiei, unde a participat la un exerciţiu militar programat anterior, însă a fost anulată vizita în portul australian Perth.

Grupul naval "se îndreaptă acum spre Pacificul de Vest, în conformitate cu ordinele primite", au precizat autorităţile militare americane.

Nu este clar dacă întârzierea portavionului se datorează unei operaţiuni de înşelare a inamicului, posibil cu scopul de a speria regimul nord-coreean, ori a fost vorba de o schimbare de planuri, sau pur şi simplu o problemă de comunicare, a explicat Stephen Evans, corespondentul BBC pentru Coreea.

Miercuri, vicepreşedintele american Mike Pence a declarat că regimul stalinist de la Phenian reprezintă "cele mai periculosă şi urgentă ameninţare la adresa păcii şi securităţii" în regiunea Asia-Pacific.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.