Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
8513 vizualizări 7 sep 2017

„De la alegerile din 2016 încoace au existat foarte multe semne de întrebare referitoare la implicarea Rusiei în procesul electoral din SUA. În luna aprilie am publicat un document care sublinia descoperirile noastre referitoare la încercări organizate de a ne folosi platforma socială în scopuri manipulative. O întrebare care s-a ridicat atunci este dacă, într-adevăr, poate fi stabilită o legătură între eforturi ruseşti în acest sens şi reclama cumpărată pe Facebook. Acestea fiind acuzaţii extrem de grave, am încercat să înţelegem ceea ce s-a întâmplat prin analizarea activităţii de pe reţeaua noastră din toate perspectivele posibile.

În ceea ce priveşte spaţiul publicitar cumpărat online, am descoperit că aproximativ 100.000 de dolari au fost cheltuiţi în acest scop din iunie 2015 până în mai 2017, ca număr de reclame ridicându-se la circa 3.000 de spoturi, toate asociate cu 470 de conturi fictive şi pagini care încălcau flagrant politicile stabilite de noi, Analiza a revelat că acestea erau interconectate şi administrate cel mai probabil de pe teritoriu rusesc. Acestea au fost închise şi am continuat să monitorizăm conturile active pentru a descoperi dacă există şi alte pagini de acest tip”, au transmis reprezentanţii Facebook. 

Aceştia au spus că nu este vorba despre îndemnuri concrete de a susţine un anumit candidat, ci mai degrabă despre modalităţi mai subtile de a influenţa opinia publică. De pildă, au fost cumpărate reclame pentru a împinge în câmpul informaţional al utilizatorilor subiecte sensibile şi pentru a stârni dezbateri de natură a dezbina opinia publică şi a schimba percepţii sau mentalităţi. 

„Majoritatea reclamelor cumpărate de aceste conturi nu se refereau specific la alegerile prezidenţiale din SUA şi nu îndemnau la vot pentru un anume candidat. În schimb, acestea s-au concentrat pe amplificarea mesajelor de natură a diviza societatea de-a lungul spectrului ideologic - atingând subiecte precum drepturile LGBT, până la imigraţie sau dreptul de a poseda arme de foc. Circa un sfert dintre acestea au fost targetate geografic şi distribuite mai ales în perioada 2015-2016. 

În cea mai recentă analiză am căutat şi reclame care şi-ar putea avea originea în Rusia, chiar şi acolo unde vorbim de legături slabe de conexiune sau care nu sunt neapărat asociate cu un efort organizat. Căutarea a fost una foarte detaliată, ne-am orientat, de exemplu, şi spre spaţiul comercial achiziţionat de pe conturi cu IP american, dar cu limba de operare setată în rusă, chiar dacă nu încălcau neapărat o anume regulă sau politică a Facebook. În urma acestor cercetări am descoperit că circa 50.000 de dolari au fost utilizaţi în scopuri potenţial politice, promovând 2.200 de reclame”, au mai explicat cei de la Facebook. Informaţiile au fost transmise autorităţilor americane. 

La jumătatea lunii iulie, Nancy Pelosi, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, a solicitat crearea unei comisii independente pentru a investiga „o dovadă clară, solidă” că familia preşedintelui american, Donald Trump, a intenţionat să conspire cu Rusia pentru a influenţa alegerile SUA.

„Săptămâna aceasta am observat dovezi clare că familia lui Trump a intenţionat să conspire, posibil cu Rusia, o putere străină ostilă, să influenţeze alegerile americane”, a declarat Pelosi, făcând referire la emailurile făcute publice săptămâna aceasta de Donald Trump Jr., citează Reuters.

Pe 3 iunie 2016, un email primit de Donald Trump jr. arată clar că unul dintre foştii parteneri de afaceri ai tatălui său fusese contactat de un oficial rus de rang înalt care se oferea să furnizeze echipei de campanie a lui Donald Trump date compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Întrevederea cu avocatul rus Natalia Veselnitskaya a avut loc pe 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York. Potrivit cotidianului The New York Times, informaţiile ar fi fost oferite de Iuri Iakovlevici Ceaika, procurorul-general al Rusiei. Ceaika este prieten cu Natalia Veselnitskaya. Interlocutorul lui Donald Trump jr. în emailuri a fost Rob Goldstone, impresar şi fost jurnalist britanic.

Donald Trump jr. susţine că avocatul rus nu a oferit nicio informaţie compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Putin are o explicaţie privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA: „Ruşi patrioţi, aflaţi pe cont propriu”

Vladimir Putin, preşedintele rus, a sugerat că hackeri ruşi individuali ar fi putut fi implicaţi în atacurile cibernetice din 2016 asupra alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, informează The New York Times.

Anterior, Vladimir Putin a respins acuzaţiile privind implicarea Rusiei în campania electorală de anul trecut pentru preşedinţia Statelor Unite şi consideră că a fost vorba despre o "ficţiune" a democraţilor, menită să găsească scuze pentru înfrângerea lor.

Întrebat despre suspiciunea ca Rusia să încerce să intervină în alegerile din Germania, Putin a indicat posibilitatea unor atacuri din partea unor ”ruşi patrioţi, aflaţi pe cont propriu”.

Acesta a adăugat însă că asemenea atacuri nu ar putea influenţa alegerile din niciun stat.

Vladimir Putin a argumentat şi anterior că o încercare de influenţare a votului american nu ar avea niciun sens pentru Rusia, pentru că preşedintele SUA nu poate modifica unilateral politicile ţării.

 

 

 

Citește și: