Putin a pus umărul la salvarea Rosneft. Acum, compania îi întoarce favoarea

Putin a pus umărul la salvarea Rosneft. Acum, compania îi întoarce favoarea
Publicat: 23/10/2016, 19:08
Actualizat: 28/09/2018, 11:34

Acum doi ani, gigantul petrolier al Kremlinului se afla pe marginea prăpastiei, lovit de declinul prețurilor petrolului și de sancțiuni internaționale chiar în momentul în care avea de făcut plăți de 20 miliarde de dolari în contul datoriilor, scrie Bloomberg.

În criză de cash, Rosneft a primit ajutor de urgență de 15 miliarde de dolari din partea băncii centrale. Acum, este rândul lui Putin să ceară ajutorul Rosneft. Colosul energetic condus de Igor Sechin ajută la umplerea găurii bugetare interne și susține Kremlinul peste hotare. Redresarea companiei este un triumf pentru președintele rus.

„Este foarte important pentru Kremlin ca Rosneft să fie o companie puternică”, spune James Henderson de la Oxford Institute for Energy Studies. „Politica externă, cât și o mare parte a politicii interne a Rusiei se bazează pe această companie”.

Recent, Rosneft a cheltuit 330 miliarde de ruble (5 mld. $) pentru a prelua controlul asupra unei alte companii petroliere de la guvern, cea mai mare tranzacție de privatizare din acest an. Apoi, Putin a susținut un plan conform căruia Rosneft ar putea cheltui până la 11 miliarde de dolari pentru a răscumpăra o parte importantă din propriile acțiuni de la guvern. Pe 15 octombrie, compania anunța un acord de achiziționare a unei rafinării și a altor active din India. Acordul s-a semnat în timpul unei vizite a lui Putin în Goa.

Cheia redresării Rosneft a fost o combinație de inginerie financiară, depreciere a rublei, sprijin politic și puțin sprijin din partea unor prieteni: plăți în avans de ordinul miliardelor de dolari din partea unor cumpărători din China. Rosneft stătea pe un munte de cash de peste 22 miliarde de dolari la sfârșitul trimestrului al doilea, aproape dublul nivelului de la începutul anului trecut.

Clădită din rămășițele industriei petroliere sovietice, soarta Rosneft a luat o turnură bună odată ce Putin a început să repună sectorul strategic sub controlul Kremlinului la începutul anilor 2000. Acesta l-a instalat pe Sechin la conducerea companiei în 2004. Rosneft a preluat controlul asupra celei mai mari părți din Yukos.

În 2013, Rosneft a devenit cel mai mare producător petrolier tranzacționat public de pe planetă când a achiziționat TNK-BP. Însă la scurt timp după această tranazacție apropierea Rosneft de Putin a devenit o problemă.

Pe fondul conflictului din Crimeea, SUA au anunțat sancțiuni împotriva lui Sechin, iar mai apoi SUA și UE au impus limite Rosneft, restrictționându-i accesul la tehnologie și piețele de capital.

La scurt timp, compania cerea Kremlinului sprijin de 43 miliarde de dolari. Putin a refuzat.

„Criza din 2014 a stârnit panică în rândul investitorilor”, spune Oleg Popov, money manager din Moscova.

Cu numai câteva zile înainte ca o datorie de 7 miliarde de dolari să ajungă la scadență în decembrie 2014, Rosneft a găsit soluția. Printr-o serie de tranzacții complicate, aceasta a emis obligațiuni de 1.000 miliarde de ruble pe care o bancă locală le-a folosit drept garanție pentru a împrumuta 15 miliarde de dolari de la banca centrală rusă pe care să le împrumute mai apoi gigantului petrolier. Pentru că banca de stat care a venit cu ideea nu putea participa din cauza sancțiunilor, s-a recurs la o altă instituție. De teamă ca aceasta să nu fie la rândul ei obiectul unor restrictții, Rosneft a păstrat natura tranzacției secretă.

Când s-a aflat despre tranzacție însă, investitorii locali, alarmați, au început să vândă ruble. Numai o majorare de urgență a dobânzilor și presiunile Kremlinului asupra exportatorilor să vândă valută au reușit să stabilizeze cursul de schimb.

Modul în care s-a realizat bailoutul a atras critici dure din partea oficialilor, inclusiv din partea lui Putin.

Deprecierea rublei a fost o binecuvântare pentru Rosneft. Un ajutor în plus pentru companie a venit din partea clienților chinezi care au făcut plăți în avans.

Până la începutul acestui an, Sechin își recâștigase poziția privilegiată în relația cu Putin. Capitalizarea de piață a Rosneft a depășit-o pe cea a Gazprom pentru prima dată în aprilie.

Potrivit lui Sechin, Rosneft și-a înjumătățit datoriile, însă investitorii sunt sceptici. Chiar și planul companiei de a-și cumpăra propriile acțiuni este în parte un semn de slăbiciune.

Temerile legate de eficiența companiei s-au numărat printre motivele pentru care premierul rus Dmitri Medvedev și unii membri ai guvernului le-au invocat pentru opoziția față de oferta făcută de Rosneft pentru Bashneft. Putin însă a decis împotriva oficialilor săi, declarându-se surprins de opoziția acestora.

„Pentru leadershipul actual controlul politic este mai important decât eficiența de pe piață”, spune Edward Chow, de la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația