17 mai 201722:40391

Prima întâlnire dintre Emmanuel Macron şi Donald Tusk: „Europa are nevoie de energia dumneavoastră, de imaginaţie şi curaj"

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, au pledat, miercuri, pentru reformarea Uniunii Europene, în sensul eficientizării procesului decizional şi implementării unor politici noi, ambiţioase.

„Dorim reformarea Uniunii Europene, vrem o Uniune Europeană protejată mai mult, mai puţin birocratizată şi mai mult politică. Săptămâna viitoare va fi marcată de o serie de reuniuni internaţionale, pe teme climatice, pe subiecte referitoare la comerţul internaţional. În aceste domenii, rolul Consiliului European este preponderent. Vreau să ofer toate competenţele mele în activităţile europene şi mizez foarte mult pe activitatea lui Donald Tusk pentru relansarea procesului european", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro. „Cred profund în reformarea Europei", a subliniat Emmanuel Macron.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a vorbit despre un suflu nou pe care noul lider francez îl poate aduce şi în cadrul blocului comunitar, subliniid că oamenii care l-au votat îşi doresc un viitor al ţării în UE şi îşi pun speranţele într-un proiect european curajos şi reformat. 

„Am venit cu un mesaj simplu. Europa are nevoie de energia dumneavoastră, de imaginaţie şi curaj, iar când spun Europa nu mă gândesc la instituţii, ci la milioanele de oameni care consideră victoria dumneavoastră un semn al speranţei. Speranţa unei Europe care oferă protecţie, care înregistrează succes şi care priveşte spre viitor", a declarat, la rândul său, Donald Tusk, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Începând cu această săptămână, Emmanuel Macron este, oficial, noul preşedinte al Franţei. 

„Mandatul meu le va da francezilor înapoi încrederea să creadă în ei" , a declarat Macron care a adăugat că va convinge lumea că „puterea Franţei nu este în declin, ci este este calea să renască"
 
„Franţa este puternică doar dacă este prosperă. Franţa este un model pentru lume dacă este exemplară" a completat noul preşedinte.
"Întreaga lume va fi atentă la ceea ce Franţa spune, pentru că, împreună, vom trece de fricile şi anxietăţile noastre. Împreună vom fi un exemplu de popor care ştie să-şi afirme valorile şi principiile - ale democraţiei şi ale Republicii", a continuat Emmanuel Macron.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.