Prima ieșire în lume a președintelui Trump, între gafe de etichetă și un pachet de 110 miliarde de dolari pentru saudiți

Prima ieșire în lume a președintelui Trump, între gafe de etichetă și un pachet de 110 miliarde de dolari pentru saudiți
Publicat: 22/05/2017, 13:33

Donald și Melania Trump au aterizat sâmbătă la Riyadh, unde au fost întâmpinați de regele saudit Salman într-o atmosferă neobișnuit de prietenoasă, corespondenții de presă relatând că orașul era împânzit de panouri cu cei doi lideri. Spre deosebire de Trump, fostul președinte american Barack Obama nu a fost așteptat la aeroport de regele Arabiei Saudite.

Trump și-a început primul turneu internațional ca președinte al SUA cu Arabia Saudită, ceea ce semnifică enorm pentru relația cu Orientul Mijlociu, unde americanii se bazează pe saudiți să îi ajute în lupta antiteroristă din Yemen (unde saudiții se luptă cu rebelii Houthi, sprijiniți de Iran), dar și pentru a contrabalansa Iranul vecin, dar și pentru afaceri fructuoase cu petrodolarii saudiți. Turneul lui Trump va continua cu Israelul și Palestina, apoi urmează summitul NATO de la Bruxelles, apoi Italia, la Vatican și în Sicilia.

Încă de la aterizare, Trump a fost criticat atât de presa americană, cât și de cea arabă, pentru o așa-zisă gafă – Melania Trump a venit cu capul descoperit la ceremonia de primire. În 2015, Trump o criticase pe Michelle Obama pentru un gest similar când a venit în Arabia Saudită, însă o ținută la fel ca Melania Trump au adoptat și Angela Merkel sau Theresa May, când au venit în Arabia Saudită.

O altă presupusă gafă sancționată mai ales de presa arabă a fost că Melania Trump a dat mâna cu regele saudit, arătând inițiativa, ceea ce este de neacceptat în țara respectivă, pentru o femeie.

Toate acestea sunt însă mici detalii nesemnificative, dacă privim la ce se află de fapt pe masa la care vor sta Trump și oficialii saudiți: un pachet de achiziții de armament de 110 miliarde de dolari, care se va întinde pe 10 ani, precum și alte acorduri economice bănoase.

Acordul de achiziții militare de 110 miliarde de dolari a fost semnat sâmbătă, iar valoarea totală a tranzacției va fi de 350 de miliarde de dolari în 10 ani, notează site-ul CNBC.

Potrivit Casei Albe, Donald Trump și secretarul de stat Rex Tillerson au participat la semnarea unui memorandum de intenție privind un pachet de echipamente și servicii de apărare, pentru îmbunătățirea securității Regatului și a regiunii Golfului în fața amenințărilor iraniene.

„Acest acord demonstrează, în termenii cei mai clari, angajamentul Statelor Unite față de parteneriatul nostru cu Arabia Saudită și partenerii noștri din Golf, dezvoltând în același timp oportunități pentru companiile americane din regiune și sprijinind crearea a zeci de mii de noi locuri de muncă în industria de apărare a SUA. Totodată, înțelegerea consolidează capacitatea Arabiei Saudite de a contribui la operațiunile de combatere a terorismului în regiune, reducând presiunea asupra armatei americane de a desfășura operațiunile respective”, se arată într-un comunicat de presă.

Trump va participa duminică la summitul Arab Islamic American, unde vor fi abordate subiecte precum lupta antiteroristă și influența Iranului în regiune. În fața a peste 40 de lideri ai națiunilor musulmane, Trump se va afla în postura ingrată de a vorbi despre pace și coexistență, în condițiile în care el a semnat și s-a luptat pentru a impune o blocadă pe teritoriul SUA a imigranților veniți din șapte state majoritar musulmane, pe care el le consideră amenințări teroriste.

Din nou, miza importantă este undeva în spate, nu la acest summit. Saudiții vor semna acorduri de peste 50 de miliarde de dolari cu 11 companii americane, a anunțat directorul Aramco, un gigant petrolier arab, conform BBC. În același timp, pe masă stă acordul militar de 110 miliarde de dolari.

Ce conține pachetul-gigant de achiziții militare ale saudiților

O parte dintre afacerile care vor fi semnate cu saudiții ar fi fost negociate în avans de ginerele lui Trump, Jared Kushner, și de fiul regelui Salman, prințul Mohammed bin Salman, cei doi dezvoltând o relație încă de anul trecut, arată Foreign Policy.

Acordurile de achiziții militare pe care saudiții le vor face de la americani inclus nave, tancuri, vehicule blindate, bombe de mare precizie, sisteme de apărare antirachetă și sisteme radar.

Pachetul de 110 miliarde de dolari, ale cărui negocieri au început încă de pe vremea lui Barack Obama, ar include patru nave de luptă de la Lockheed Martin, în valoare de 6 miliarde de dolari, pe care saudiții le vor folosi în Golful Persic, contrabalansând forțele iraniene.

În pachet s-ar mai afla și 153 de tancuri Abrams, de peste 1,1 miliarde de dolari, precum și 16.000 de kituri cu muniție teleghidată, care transformă bombele convenționale în unele „inteligente”, acestea valorând peste 350 de milioane de dolari. Afacerea fusese suspendată de administrația Obama, după ce apăruseră îngrijorări despre numărul mare de victime între civili, în bombrdamentele din Yemen.

O altă parte importantă a acestui pachet vizează sistemul de apărare antirachetă THAAD, dezvoltat de Lockheed Martin, care costă în jur de 1 miliard de dolari. Pachetul ar însemna și achiziționarea de rachete Patriot.

Detaliile vor fi anunțate în zilele ce urmează, însă este probabil să întâmpine rezistență în Congres, acasă, unde trebuie aprobate. Un grup de democrați s-a adresat deja președintelui Trump, cerându-i să impună și condiții privind drepturile omului, odată cu acordul de vânzare de armament către Arabia Saudită. „Saudiții sunt parteneri importanți în Orientul Mijlociu, dar avem obligația să ne asigurăm că sprijinul militar amercian nu este folosit pentru a ucide civili nevinovați și să cerem Arabiei Saudite să accepte aceste condiții de bază ar trebui să fie ceva subînțeles”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului