Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
11069 vizualizări 21 apr 2017

El a fost împuşcat în cap chiar în momentul în care teroristul Karim Cheurfi, cu doi ani mai în vârstă decât el, a început să tragă în poliţiştii de pe Champs-Elysees în seara zilei de joi, în jurul orei 21:00. Se afla în ultimele sale săptămâni de serviciu comunitar, aflându-se, în momentul în care a fost ucis, la o întâlnire de rămas bun cu colegii săi, urmând să ocupe un post în cadrul Poliţiei Judiciare, potrivit The New York Times. 

Dincolo de misiunea pe care o avea prin natura meseriei sale, angajându-se să apere cetăţenii Parisului, Xavier era un apărător al drepturilor homosexualilor, lansând un protest în 2014, atunci când, înainte de Jocurile Olimpice de la Soci, autorităţile au interzis „propaganda homosexuală” în Rusia. 

Se pare că Xavier a participat, de asemenea, în misiunea de ajutorare a poliţiştilor greci în perioada în care valurile de imigranţi luau cu asalt peninsula prin apele Mării Egee cu dorinţa de a ajunge în vestul Europei. 

Se zvoneşte, totodată, că poliţistul ar fi fost el însuşi homosexual, trăind într-un parteneriat civil, dar neavând copii cu partenerul său. De altfel, Mikael Bucheron, preşedintele Flag, o asociaţie franceză pentru apărarea drepturilor ofiţerilor de poliţie homosexuali sau bisexuali, i-a adus un ultim omagiu lui Xavier, spunând: „El a fost un om simplu care şi-a iubit slujba şi a fost total dedicat cauzei comunităţii LGBT”. 

Xavier a devenit membru al acestei asociaţii în urmă cu câţiva ani şi a protestat alături de ceilalţi membri ai Flag în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. 

Un luptător împotriva nedreptăţii, Xavier a fost un aprig contestatar al terorismului, participând la evenimentul de redeschidere a sălii Bataclan tocmai pentru a duce mai departe mesajul antiterorist. Potrivit informaţiilor primite din partea celor care au participat la eveniment, poliţistul s-a declarat fericit să ia parte la redecshiderea Bataclan, spunând că este un moment simbolic prin care trebuie transmis un mesaj clar: „Să spunem nu teroriştilor!”. 

Aproape 1.500 de oameni participau la concertul celor de la Eagles of Death Metal pe 13 noiembrie 2015 când un terorist a deschis focul asupra mulţimii. 

Joi seară, un alt susţinător al ISIS a deschis focul, de data aceasta pe Champs-Elysees. Karim Cheurfi, în vârstă de 39 de ani, era înarmat cu un Kalashnikov în momentul în care a deschis focul asupra lui Xavier şi a altor doi colegi ai săi, ucigându-l pe primul şi rănindu-i pe ceilalţi. Teroristul a fost împuşcar de poliţiştii aflaţi în timpul serviciului în apropiere. 

Karim Cheurfi fusese închis, în 2005, tot în Franţa, pentru că încercase să ucidă doi poliţişti. De asemenea, el fusese reţinut în februarie pentru că autorităţile aveau informaţii că încerca să facă rost de arme pentru a ucide poliţişti. Din cauză că nu existau suficiente dovezi împotriva lui, aceasta a fost eliberat. 

Citește și: