no author
Andrei Ionascu
34565 vizualizări 9 sep 2017

Guvernul de la Varşovia a precizat recent că Germania are o obligaţie morală de a plăti pentru distrugerea masivă a multor oraşe şi a unei mari părţi din industria ţării de către structura de război nazistă.

Premierul Beata Szydlo a vorbit în presa poloneză despre planurile sale de a solicita o plată de miliarde de dolari drept reparaţii de război. Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a estimat suma la un trilion de dolari, iar ministrul de Externe, Witold Waszczykowski, consideră că despăgubirile ar trebui să fie chiar mai substanţiale.

În replică la comentariile premierului polonez, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a citat o declaraţie postbelică în care Polonia a renunţat la dreptul de a primi compensaţii suplimentare.

"Germania îşi asumă responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial, pentru crimele de nedescris ale Germaniei naziste, dar guvernul nu vede niciun motiv să se îndoiască de efectul obligatoriu la nivel internaţional al renunţării la despăgubiri în 1953. Această chestiune a fost complet rezolvată din punct de vedere legal şi politic", a spus Seibert.

Steffen Seibert a mai precizat că Polonia a renunţat la reparaţii din partea Germaniei şi în 1970 şi 2004 şi că situaţia este obligatorie din punct de vedere juridic, iar guvernul german vrea să păstreze relaţia foarte bună pe care o are cu Polonia.

Dezbaterile reînnoite privind eventualele plăţi care ar trebui efectuate de Germania către statul vecin vin într-o perioadă de relaţii deja tensionate între Berlin şi Varşovia, din cauza diferenţelor politice legate de migraţie şi a unei proceduri legale în desfăşurare împotriva Poloniei din partea Uniunii Europene.

Polonia a suferit masiv de pe urma invadării de către Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit estimărilor, aproximativ 6 milioane de polonezi au fost ucişi, iar o mare parte din ţară a fost distrusă de bombardamente.

Citește și: