Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
25768 vizualizări 15 mai 2017

„Este posibil să fie un nou tip de rachetă”, a explicat ministrul Apărării japonez, Tamomi Inada, potrivit CNN. 

Ideea este susţinută şi de David Wright, director al Union of Concerned Scientists. Acesta susţine că altitudinea atinsă şi lungimea zborului indică acest fapt. Wright apreciază că, având aceeaşi altitudine şi aceeaşi lungime a zborului, racheta ar fi putut ajunge pe teritoriul american, lovind insula Guam din Pacific. Pe teritoriul acestei insule se află baza Andersen, a Forţelor Aeriene Americane, unde se rulează bombe de mare calibru. 

Testul de duminică poate reprezenta, astfel, depăşirea unui prag al posibilităţilor în materie de atac cu rachete balistice, aşa cum a spus Euan Graham, un expert în politica Coreei de Nord, care activează la Institutul Lowy din Australia. De asemenea, Tong Zhao, analist pe probleme de politică globală la Centrul Carnegie-Tsinghua, spune că, dacă această rachetă avea posibilitatea de a lovi insula Guam, situaţia se traduce drept „o intimidare nucleară în regiune”, însemnând că nu mai este nevoie de o rachetă de tip Intercontinental pentru a atinge teritoriul american.  

Rusia a răspuns testului Coreei de Nord, alertând forţele aeriene ruseşti din estul ţării, potrivit informaţiilor furnizate de agenţia naţională de ştiri RIA-Novosti. 

„Nu putem da greş în a înţelege că teritoriul Rusiei este o ţintă a atacului şi un loc în care o rachetă ar putea cădea oricând. Pentru a ne proteja faţă de astfel de posibile incidente, vom continua să menţinem forţe aeriene puternice în estul îndepărtat, într-o stare de alertă permanentă”, a explicat Viktor Ozerov, conducătorul comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei. 

Testul de duminică este primul făcut de Coreea de Nord de când preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in a intrat în funcţie săptămâna trecută. Moon militează pentru dialogul cu vecinii nord-coreeni pe tema denuclearizării. Moon susţine că testele balistice reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi le-a catalogat drept o ameninţare adusă păcii şi securităţii Peninsulei Coreene şi lumii. Coreea de Sud trebuie să arate Coreei de Nord că discuţiile sunt posibile şi că acestea vor fi realizabile doar dacă Nordul va da dovadă de o schimbare de atitudine. Moon a declarat, de asemenea, că ţara sa va răspunde oricărei provocări. 

Ce înseamnă, de fapt, acest atac

Direcţia pe care a fost lansată racheta şi apropierea de Rusia sunt considerate a fi semne ale încercării liderului nord-coreean, Kim Jong Un de transmitere a unui mesaj atât Rusiei, cât şi Chinei, după cum explică Carl Schuster, director de operaţiuni al Centrului de informaţii Joint din Pacific. 

„Atacul îi spune Rusiei: 'Şi eu te pot atinge pe tine'. Îi spune Chinei: 'Nu-mi pasă ce crezi tu, sunt o ţară independentă'”, susţine Schuster. 

China rămâne unul dintre singurii aliaţi ai Coreei de Nord şi este responsabilă de starea economică a acestei ţări dur sancţionate. Sâmbătă, liderul chinez Xi Jinping a organizat un summit uriaş cu liderii lumii în care s-au pus în discuţie probleme legate de comerţ şi infrastructură. La eveniment au participat atât Vladimir Putin, cât şi o delegaţie nord-coreeană. 

Schuster susţine că momentul ales pentru test nu este întâmplător şi că Kim Jong Un ar putea încerca, de fapt, să-l facă pe Putin să se implice mai mult în situaţia din Peninsula Coreeană. „Este singura cale de a le trasmite ruşilor că trebuie să se implice” şi să oprească sancţiunile dictate de americani către Coreea de Nord”, spune Schuster. 

Statele Unite au făcut apel la reacţii din partea comunităţii internaţionale. „Având această rachetă trimisă atât de aproape de teritoriul rus - mai aproape de Rusia decât de Japonia - preşedintele nu îşi poate imagina că Rusia este încântată. Să luăm această provocare drept un apel către toate naţiunile de a implementa sancţiuni mult mai puternice împotriva Coreei de Nord”, se arată într-un comunicat al Casei Albe. 

De partea cealaltă, China a făcut apel către o atitudine calmă din toate părţile. „Situaţia curentă din Peninsula Coreea este complexă şi extrem de sensibilă. Toate părţile trebuie să acţioneze cu calm şi să se abţină de la acţiuni care ar putea conduce la creşterea tensiunilor în regiune”, se arată într-o adresă a Ministerului de Externe chinez. 

Premierul japonez, Shinzo Abe a condamnat atacul, vorbind deschis cu reporterii. „În ciuda avertismentelor primite din partea comunităţii internaţionale, Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă balistică. Acest lucru este total inacceptabil şi suntem total împotriva lui. Testul Coreei de Nord este o adevărată ameninţare la adresa Japoniei şi este, cu siguranţă, o încălcare a rezoluţiilor ONU”, a declarat aceasta. 

Lansarea acestui proiectil vine la două săptămâni după ce un test balistic al nord-coreenilor a eşuat, după cum au declarat atât oficialii sud-coreeni, cât şi cei americani. 

Cu toate că tensiunile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord au atins cote maxime în ultimele luni, un diplomat nord-coreean a declarat pentru agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap că Phenianul este deschis să poarte discuţii cu Washingtonul „în condiţii corecte”. Şi preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat la începutul lunii dorinţa de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, „în circumstanţe potrivite”. 

ULTIMA ORĂ: Phenianul anunţă că a testat un nou tip de rachetă

Regimul de la Phenian a anunţat că a testat duminică un nou tip de rachetă balistică cu rază de acţiune medie şi mare şi care poate transporta un focos nuclear, a anunţat agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, care a precizat că liderul statului, Kim Jong-Un a fost prezent la lansare, informează Dpa.

Racheta de tip Hwasong-12 a a atins altitudinea de 2.100 de kilometri şi a parcurs o distanţă de 787 de kilometri, potrivit KCNA, care a adăugat că proiectilul a fost lansat pe o traiectorie înaltă "din considerente pentru securitatea ţărilor vecine".

Liderul de la Phenian a avertizat Statele Unite că nu "ar trebui să nescotească realitatea că zona sa continentală şi operaţiunile din Pacific sunt în raza de acţiune a rachetelor (nord-coreene)",mai informează KCNA.

Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune.

"Scopul testului a fost acela de a verifica caracteristicile tehnice şi tactice ale unui nou tip de rachetă capabilă să transporte o ogivă nucleară de mărime mare", potrivit agenţiei nord-coreene de ştiri.

--

Citește și: