Până unde va merge Coreea de Nord? Testul care pune în gardă puterile din Pacific. Anunțul de ultimă oră al Phenianului. UPDATE

Până unde va merge Coreea de Nord? Testul care pune în gardă puterile din Pacific. Anunțul de ultimă oră al Phenianului. UPDATE
Publicat: 15/05/2017, 08:09
Actualizat: 20/05/2017, 18:03

„Este posibil să fie un nou tip de rachetă”, a explicat ministrul Apărării japonez, Tamomi Inada, potrivit CNN.

Ideea este susținută și de David Wright, director al Union of Concerned Scientists. Acesta susține că altitudinea atinsă și lungimea zborului indică acest fapt. Wright apreciază că, având aceeași altitudine și aceeași lungime a zborului, racheta ar fi putut ajunge pe teritoriul american, lovind insula Guam din Pacific. Pe teritoriul acestei insule se află baza Andersen, a Forțelor Aeriene Americane, unde se rulează bombe de mare calibru.

Testul de duminică poate reprezenta, astfel, depășirea unui prag al posibilităților în materie de atac cu rachete balistice, așa cum a spus Euan Graham, un expert în politica Coreei de Nord, care activează la Institutul Lowy din Australia. De asemenea, Tong Zhao, analist pe probleme de politică globală la Centrul Carnegie-Tsinghua, spune că, dacă această rachetă avea posibilitatea de a lovi insula Guam, situația se traduce drept „o intimidare nucleară în regiune”, însemnând că nu mai este nevoie de o rachetă de tip Intercontinental pentru a atinge teritoriul american.

Rusia a răspuns testului Coreei de Nord, alertând forțele aeriene rusești din estul țării, potrivit informațiilor furnizate de agenția națională de știri RIA-Novosti.

„Nu putem da greș în a înțelege că teritoriul Rusiei este o țintă a atacului și un loc în care o rachetă ar putea cădea oricând. Pentru a ne proteja față de astfel de posibile incidente, vom continua să menținem forțe aeriene puternice în estul îndepărtat, într-o stare de alertă permanentă”, a explicat Viktor Ozerov, conducătorulcomisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației.

Testul de duminică este primul făcut de Coreea de Nord de când președintele sud-coreean, Moon Jae-in a intrat în funcție săptămâna trecută. Moon militează pentru dialogul cu vecinii nord-coreeni pe tema denuclearizării. Moon susține că testele balistice reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și le-a catalogat drept o amenințare adusă păcii și securității Peninsulei Coreene și lumii. Coreea de Sud trebuie să arate Coreei de Nord că discuțiile sunt posibile și că acestea vor fi realizabile doar dacă Nordul va da dovadă de o schimbare de atitudine. Moon a declarat, de asemenea, că țara sa va răspunde oricărei provocări.

Ce înseamnă, de fapt, acest atac

Direcția pe care a fost lansată racheta și apropierea de Rusia sunt considerate a fi semne ale încercării liderului nord-coreean, Kim Jong Un de transmitere a unui mesaj atât Rusiei, cât și Chinei, după cum explică Carl Schuster, director de operațiuni al Centrului de informații Joint din Pacific.

„Atacul îi spune Rusiei: 'Și eu te pot atinge pe tine'. Îi spune Chinei: 'Nu-mi pasă ce crezi tu, sunt o țară independentă'”, susține Schuster.

China rămâne unul dintre singurii aliați ai Coreei de Nord și este responsabilă de starea economică a acestei țări dur sancționate. Sâmbătă, liderul chinez Xi Jinping a organizat un summit uriaș cu liderii lumii în care s-au pus în discuție probleme legate de comerț și infrastructură. La eveniment au participat atât Vladimir Putin, cât și o delegație nord-coreeană.

Schuster susține că momentul ales pentru test nu este întâmplător și că Kim Jong Un ar putea încerca, de fapt, să-l facă pe Putin să se implice mai mult în situația din Peninsula Coreeană. „Este singura cale de a le trasmite rușilor că trebuie să se implice” și să oprească sancțiunile dictate de americani către Coreea de Nord”, spune Schuster.

Statele Unite au făcut apel la reacții din partea comunității internaționale. „Având această rachetă trimisă atât de aproape de teritoriul rus – mai aproape de Rusia decât de Japonia – președintele nu își poate imagina că Rusia este încântată. Să luăm această provocare drept un apel către toate națiunile de a implementa sancțiuni mult mai puternice împotriva Coreei de Nord”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

De partea cealaltă, China a făcut apel către o atitudine calmă din toate părțile. „Situația curentă din Peninsula Coreea este complexă și extrem de sensibilă. Toate părțile trebuie să acționeze cu calm și să se abțină de la acțiuni care ar putea conduce la creșterea tensiunilor în regiune”, se arată într-o adresă a Ministerului de Externe chinez.

Premierul japonez, Shinzo Abe a condamnat atacul, vorbind deschis cu reporterii. „În ciuda avertismentelor primite din partea comunității internaționale, Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă balistică. Acest lucru este total inacceptabil și suntem total împotriva lui. Testul Coreei de Nord este o adevărată amenințare la adresa Japoniei și este, cu siguranță, o încălcare a rezoluțiilor ONU”, a declarat aceasta.

Lansarea acestui proiectil vine la două săptămâni după ce un test balistic al nord-coreenilor a eșuat, după cum au declarat atât oficialii sud-coreeni, cât și cei americani.

Cu toate că tensiunile dintre Statele Unite și Coreea de Nord au atins cote maxime în ultimele luni, un diplomat nord-coreean a declarat pentru agenția de știri sud-coreeană Yonhap că Phenianul este deschis să poarte discuții cu Washingtonul „în condiții corecte”. Și președintele american, Donald Trump, și-a exprimat la începutul lunii dorința de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, „în circumstanțe potrivite”.

ULTIMA ORĂ: Phenianul anunță că a testat un nou tip de rachetă

Regimul de la Phenian a anunțat că a testat duminică un nou tip de rachetă balistică cu rază de acțiune medie și mare și care poate transporta un focos nuclear, a anunțat agenția nord-coreeană de știri KCNA, care a precizat că liderul statului, Kim Jong-Un a fost prezent la lansare, informează Dpa.

Racheta de tip Hwasong-12 a a atins altitudinea de 2.100 de kilometri și a parcurs o distanță de 787 de kilometri, potrivit KCNA, care a adăugat că proiectilul a fost lansat pe o traiectorie înaltă "din considerente pentru securitatea țărilor vecine".

Liderul de la Phenian a avertizat Statele Unite că nu "ar trebui să nescotească realitatea că zona sa continentală și operațiunile din Pacific sunt în raza de acțiune a rachetelor (nord-coreene)",mai informează KCNA.

Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de orașul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acțiune.

"Scopul testului a fost acela de a verifica caracteristicile tehnice și tactice ale unui nou tip de rachetă capabilă să transporte o ogivă nucleară de mărime mare", potrivit agenției nord-coreene de știri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...