Omul care îl provoacă pe Putin. Cine este Aleksei Navalnîi, simbolul protestelor masive din Rusia

Omul care îl provoacă pe Putin. Cine este Aleksei Navalnîi, simbolul protestelor masive din Rusia
Publicat: 28/03/2017, 19:18

Cine este Alexei Navalny?

Alexei Navalny, în vârstă de 40 de ani, este avocat și lider al celui mai important partid de opoziție din Rusia, Partidul Progresului. Tatăl său are origini ucrainene, iar fratele său este, în prezent, încarcerat sub acuzația de delapidare. Navalnîi trăiește la Moscova cu soția sa Yulia și copiii săi, Daria și Zakhar.

Acesta a intrat în atenția publică în jurul anului 2007 când a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de top de la Kremlin. Navalny a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acțiuni la unele dintre companiile rusești de top din domeniul petrolului și gazelor și le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupția și utilizarea improprie a bugetului de stat.

În ultimii 10 ani, Navalnîi a publicat cu regularitate documente confidențiale referitoare la acorduri demne de îndoială semnate de membri ai Guvernului rus și, prin aceste acțiuni, a câștigat încredere politică atât în mediul online, cât și în cel offline.

În 2011, Navalnîi a fondat Fundația Anticorupție și a condus o serie de proteste împotriva fraudei electorale la alegerile din 2011 în urma cărora partidul lui Putin și Medvedev a ajuns în posesia unui număr record de locuri în Parlament. Aceste proteste au atras atenția deosebită a presei din vestul Europei și au condus la arestarea lui Navalny în decembrie 2011.

După 15 zile petrecute în închisoare a continuat să organizeze mișcări de protest și înainte și după ce Putin l-a înlocuit pe Medvedev și a preluat președinția Rusiei în 2012. Începând de atunci, Navalnîi a fost prezentat în media drept „ ultimul erou al opoziției rusești” și „bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”.

După numeroase arestări între 2011 și 2012, Navalny a încercat să îl înlocuiască pe primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, strângând fonduri pentru campanie de la susținătorii lui. El a pierdut alegerile în favoarea protejatului lui Putin în urma unui scor foarte strâns.

În timpul campaniei electorale, Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare și a fost îndepărtat de Kremlin. El a fost eliberat după numai o zi după ce a făcut apel.

În decembrie 2016, acesta a anunțat că plănuiește să candideze la Prezidențialele din 2018 în Rusia.

Navalnîi a fost victima numeroaselor încercări de arestare a sa sub acuzația de delapidare și a petrecut mai mult de un an în arest la domiciliu, după care a început să adune oameni la protestele anticorupție îndreptate, în special, împotriva actualului prim-ministru, Dmitry Medvedev.

De ce protestează rușii?

Navalny a fost cel mai mare critic al corupției în Guvernul rus. Cele mai recente proteste fac parte din campania sa intitulată „El nu este Dimon al tău” (Dimon este forma diminutivă pentru Dmitri). În cadrul acestei campanii Medvedev este acuzat că și-a asigurat câștiguri majore prin intermediul unor campanii de strângere de fonduri desfășurate în mediul online.

Într-un video care a strâns aproape 13 milioane de vizualizări, Navalnîi îl acuză pe Medvedev că a intrat în posesia unor terenuri, case și yachturi de lux prin intermediul unor înțelegeri politice dubioase și prin împrumuturi obținute de la stat.

Pe 26 martie aproape 30.000 de oameni au participat la o serie de proteste la Moscova și în alte zone din Rusia. Peste 500 de protestatari au fost arestați numai în capitala țării, printre ei și Navalnîi.

„Va veni un timp în care și noi îi vom judeca pe ei”, a transmis Navalnîi într-o postare pe Tweeter imediat după protest.

Ce importanță are arestarea sa?

Navalnîi este unul dintre puținii lideri politici din Rusia care a reușit să mobilizeze grupuri mari de oameni care să conteste acțiunile Kremlinului.

În trecut, Navalnîi a inventat populara lozincă „partid de escroci și hoți”, referindu-se la partidul Rusia Unită.

Având în vedere că asistăm la cel mai mare val de proteste anti-guvernamentale din ultimii 10 ani, analiștii se așteaptă ca acesta să fie începutul unei adevărate crize politice în Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului