Ofensiva comuniștilor de la Chișinău a eșuat: referendumul pentru demiterea primarului Chirtoacă nu este VALID. Prezența la vot, extrem de mică, după boicotul partidelor pro-europene.

Ofensiva comuniștilor de la Chișinău a eșuat: referendumul pentru demiterea primarului Chirtoacă nu este VALID. Prezența la vot, extrem de mică, după boicotul partidelor pro-europene.
Publicat: 19/11/2017, 22:05

UPDATE 21:15: Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă nu este valid, după o prezență la urne de 17,53%

Numărul voturilor exprimate a fost de 110.502, dintre care 55,7% femei și 44,3% bărbați.

Cele 312 secții de votare au fost deschise în intervalul orar 07:00-21:00, fiind înregistrați aproximativ 630.000 de alegători.

Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului este necesară prezența a cel puțin o treime din numărul de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000. În același timp, pentru revocarea primarului trebuie să voteze cel puțin tot atâția alegători câți au votat pentru numirea sa – adică 163.570.

UPDATE 20:10: Rata de participare la ora 20.00 a fost de 17,31%. Șanse mici ca referendumul să fie validat

Aproximativ 17% din numărul total de alegători înregistrați la Chișinău au participat duminică, până la ora 20.00, la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, relatează site-ul Radio Chișinău.

Având în vedere că mai e doar o oră până la închiderea urnelor, sunt șanse foarte mari ca referendumul să nu fie validat. Este necesar votul a cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pentru validarea scrutinului, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000.

Numărul voturilor exprimate a fost de 109.137, dintre care 55,74% femei și 44,26% bărbați.

UPDATE 16:30: Rata de participare la ora 16.00 a fost de 14%

Peste 88.000 de alegători din Republica Moldova, sau 14% din numărul total, au participat duminică, până la ora 16.00, la referendumul pentru revocarea primarului capitalei Chișinău, Dorin Chirtoacă, relatează site-ul Radio Chișinău.

Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, nu au fost înregistrate contestații sau alte abateri ale procesului de votare în ultimele trei ore.

Asociația Promo-Lex, care monitorizează desfășurarea votului, a constatat încălcarea procedurilor de sigilare a urnelor în 12 dintre secțiile de votare, deficiențe în listele electorale la 10 secții, câteva cazuri de fotografiere a buletinului de vot, implicarea observatorilor din partea concurenților electorali, publicitate în preajma secțiilor de votare.

UPDATE 15:14:Rata de participare este de 11,33%. La această oră, numărul celor care au votat l-a depășit pe cel al persoanelor care au semnat pentru organizarea referendumului inițiat de către socialiști.

În suburbii au votat deocamdată doar 6,18% dintre alegători. Aproape 64% din numărul total de alegători prezenți până acum la urne sunt persoane de peste 56 de ani.

Cifrele prezentate de Comisia Electorală Centrală sunt de aproape trei ori mai mici decât la alegerile pentru primăria Chișinăului din iunie 2015, în turul al doilea.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000.

Cele 312 secții de votare s-au deschis la ora 07:00, fiind înregistrați aproximativ 630.000 de alegători. Votarea se va desfășura până la ora 21:00.

Rata de participare la referendum în primele două ore a fost de 1%, adică aproape 6.300 de alegători.

Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului va fi necesară prezența a cel puțin o treime din numărul de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000. În același timp, pentru revocarea primarului trebuie să voteze cel puțin tot atâția alegători câți au votat pentru numirea sa – adică 163.570.

Dacă primarul va fi revocat din funcție, vor fi organizate alegeri locale noi, cel mai probabil în primăvara anului viitor.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost inițiat de Partidul Socialiștilor, iar alte două importante formațiuni de stânga, Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”, s-au alăturat inițiativei PSRM.

Partidul Liberal, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal Democrat, Partidul Unității Naționale, Partidul Democrat, Partidul Național Liberal și Partidul Liberal Reformator au anunțat că vor boicota referendumul.

La 11 noiembrie, Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al capitalei Republicii Moldova, a fost eliberat din arestul la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chișinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei moldovene, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului