no author
Marian Avram
23700 vizualizări 12 sep 2017

Documentul votat este unul mult revizuit faţă de cel iniţial propus se SUA, modificările fiind operate în urma negocierilor cu Rusia şi China care nu au fost de acord cu un embargo total. De altfel, după votul de marţi, ambasadorul rus la ONU a avertizat că noi sancţiuni ar „sufoca” Phenianul şi ar produce o criă umanitară. 

Care sunt noile sancţiuni

Noul pachet de sancţiuni a fost votat de toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunţaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluţie adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice şi nucleare nord-coreene.

Rezoluţia urmăreşte realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluţia menţine embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul îşi dorea un embargou total şi asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârşitul acestui an. 

Textul final al documentului este unul mult mai moderat decât cel propus iniţial de SUA. Primul proiect era "maximal"  şi prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere şi gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaţilor săi , blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicţia de a importa produse textile nord-coreene şi inspectarea cu forţa a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluţiile ONU.

Pentru a-şi asigura sprijinul Rusiei şi Chinei însă, Washingtonul a fost nevoit să îşi revizuiască pretenţiile şi să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluţii „paşnice” a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menţinut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină şi motorină, potrivit Statelor Unite.

în urma negocierilor intense cu Beijingul şi Moscova, Washingtonul a fost de acord să elimine măsura îngheţării activelor liderului nord-coreean Kim Jong Un.. Statele Unite au dat asigurări că nu doreşte schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Măsurile referitoare la expatriaţii nord-coreeni şi inspectarea navelor suspecte sunt mai puţin stricte decât în textul iniţial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaţilor. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni. 

Ambasador rus: Sancţiuni viitoare ar ”sufoca” economia nord-coreeană şi ar provoca o criză umanitară

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a afirmat că Moscova nu acceptă pretenţia Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară, adăugând că Rusia nu putea lăsa nepedepsit recentul test nuclear al regimului de la Phenian. 

”Rusia nu acceptă pretenţiile Coreei de Nord de a dobândi statutul de putere nucleară şi susţinem toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care cer Phenianului să pună capăt programelor balistice şi nucleare, pentru a denucleariza Peninsula Coreea. În consecinţă am susţinut sancţiunile impuse prin intermediul rezoluţiilor, cu scopul de a determina Coreea de Nord să satisfacă cererile Consiliului de Securitate”, a declarat Nebenzia.

Potrivit ambasadorului rus, Moscova este de părere că presiunile economice asupra Coreei de Nord au fost în mare măsură epuizate, iar sancţiuni viitoare ar ”sufoca” economia nord-coreeană şi ar provoca o criză umanitară.

Acest set de sancţiuni vine după ce regimul de la Phenian a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi după ce a ameninţat în mai multe rânduri Statele Unite.

Cu o zi în urmă, Coreea de Nord a avertizat că va provoca ”cea mai mare durere şi suferinţă” Statelor Unite, dacă Washingtonul va persista în încercarea de a impune sancţiuni mai severe asupra Phenianului după cel de al şaselea test nuclear nord-coreean. 

Într-un comunicat publicat de către agenţia de presă nord-coreeană KCNA, Ministerul de Externe de la Phenian a avertizat Washingtonul că dacă vor fi adoptate sancţiuni ”ilegale” mai dure împotriva Coreei de Nord, atunci Statele Unite vor plăti un preţ corespunzător.

”Măsurile viitoare ce vor fi luate de către Coreea de Nord vor provoca Statelor Unite cea mai mare durere şi suferinţă din toată istoria sa”, se arată în mesajul transmis de către Ministerul de Externe de la Phenian.

”Lumea va asista la modul în care Coreea de Nord va acţiona împotriva gangsterilor din SUA prin luarea unor măsuri mai dure decât au prevăzut vreodată”, a adăugat KCNA. Phenianul a mai precizat că a ”dezvoltat şi perfecţionat arma termonucleară pentru a descuraja acţiunile ostile şi ameninţătoare ale Statelor Unite”.

Citește și: