NYT, despre tinerii americani: „Sunt sceptici privind libertatea, probabil ca efect al educației protecționiste”

NYT, despre tinerii americani: Sunt sceptici privind libertatea, probabil ca efect al educației protecționiste
Publicat: 16/10/2017, 22:42

„Tinerii americani par să își piardă încrederea în libertate. De ce? Potrivit rezultatelor Sondajului privind valorile, doar aproximativ 30% dintre americanii născuți după anul 1980 cred că este absolut esențial să trăiască într-un stat democratic, față de 72% dintre americanii născuți înainte de al II-lea Război Mondial. În 1995, 16% dintre americanii adolescenți și tineri adulți considerau că democrația este o idee inadecvată; în 2011, ponderea acestora a crescut la nivelul de 24%”, notează editorialistul Clay Routledge, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „De ce tinerii de la începutul mileniului al III-lea sunt sceptici privind libertatea”.

„Tinerii americani sunt, în mod disproporționat, sceptici și în legătură cu libertatea de exprimare”, continuă editorialistul NYT. Un sondaj efectuat în anul 2015 de Institutul Pew arăta că 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani cred că instituțiile guvernamentale ar trebui să poată reglementa anumite tipuri de discursuri ofensatoare. Doar 27% dintre persoanele din categoria de vârstă 35-50 de ani, 20% dintre cei cu vârste între 51 și 69 de ani și 12% dintre cei care au între 70 și 87 de ani împărtășesc această opinie.

„Pentru mulți analiști conservatori, mai ales cei preocupați de atitudinile din campusurile universitare, aceasta este pur și simplu o dovadă în plus privind influența negativă subtilă pe care stânga radicală o are în mediile academice. Dar în timp ce ideologia joacă în mod categoric un rol în acest caz, aceste tendințe depășesc liniile afilierilor politice, după cum o arată cifrele sondajelor”, explică NYT.

Un studiu efectuat de Institutul Gallup în 2016 relevă că majoritatea studenților, fie că sunt simpatizanți ai Partidul Democrat sau ai celui Republican din SUA, consideră că administratorii colegiilor universitare trebuie să aibă dreptul de a restricționa discursuri care sunt ofensatoare pentru anumite categorii de persoane. Un sondaj privind atitudinile studenților în privința libertății de exprimare publicat săptămâna trecută de Fundația pentru Drepturi Individuale în Educație arată că 66% dintre studenții care susțin Partidul Democrat și 47% dintre cei cu simpatii republicane cred că există situații în care un colegiu poate retrage invitația adresată unui expert chiar și după anunțarea evenimentului. Iar un studiu publicat de Institutul Brookings în septembrie releva că 20% dintre studenții cu simpatii democrate și 22% dintre cei care votează cu republicanii cred că este acceptabil ca organizații studențești să recurgă la violență pentru a împiedica o persoană să rostească un discurs.

„Dacă scepticismul față de democrație și libertatea de exprimare nu reprezintă poziții politice, atunci ce reprezintă? Care sunt factorii ce unesc atât de mulți americani în aceste atitudini? Propun ca răspuns teama – inamicul absolut al libertății”, afirmă editorialistul Clay Routledge.

„Cultura parentală din SUA a devenit din ce în ce mai protecționistă și concentrată pe siguranță, după cum o arată fenomenul «părinților elicopter». Beneficiile creșterii siguranței sunt multe. Dar, începând de la un anumit punct, protejarea copiilor de situații dăunătoare care nu sunt necesare s-a combinat cu protejarea lor de factori de stres și de situații de incertitudine (de genul rezolvării problemelor zilnice, precum a se pierde și a se descurca pe cont propriu), situații care sunt esențiale dezvoltării indepedenței personale”, explică editorialistul NYT.

Specialiștii au stabilit o asociere între fenomenul „părinților elicopter” și cazurile studenților care au niveluri scăzute de încredere în ei înșiși. În plus, un studiu publicat în septembrie arată că adolescenții și tinerii adulți din prezent prezintă o probabilitate mai redusă de a se implica în activități care necesită independență personală, precum munca pentru a se întreține, condusul unei mașini, întâlniri cu persoane de care sunt atrași și petrecerea timpului cu prieteni fără supravegherea de către adulți.

„Colegiile și universitățile au amplificat problema dependenței prin promovarea a ceea ce uneori se numește cultura victimizării. Studenții americani (care sunt cei mai protejați și cei mai privilegiați oameni de pe planetă) trebuie să fie feriți și încurajați să fie permanent vigilenți și să semnaleze orice comportament care poate genera disconfort emoțional. Sentimente și experiențe care pe vremuri erau considerate parte a vieții de zi cu zi, precum cazul în care ești nemulțumit de opinia politică a cuiva, au acum o probabilitate mai mare să fie tratate ca fiind dăunătoare sănătății mentale. Iar, pentru agravarea problemei, cultura victimizării este «contagioasă». Studiile arată că atunci când un grup este acuzat că le provoacă rău altora, membrii grupului acuzat tind la rândul lor să considere că grupul lor este și el discriminat”, explică editorialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului