13835 vizualizări 28 oct 2016
O placă de marmură care acoperă mormântul săpat în piatră, aflat în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalimul vechi a fost ridicată, ca parte a unei restaurări cu un cost total de 4 milioane de dolari, un proces delicat care vizează momumentul sacru al Creştinismului, arată un raport publicat de National Geographic, citat de The Guardian. Restauratorii vor putea, astfel, să examineze catafalcul original de piatră sau „patul de înmormântare" pe care se pare că s-ar fi odihnit trupul lui Iisus Hristos.
 
„Placa ce acoperă mormântul a fost dată la o parte şi am fost surprinşi să constatăm cât material de lucru se află dedesubt. Va fi o analiză ştiinţifică îndelungată, dar vom putea, în sfârşit, să ajungem la suprafaţa pietrei pe care, potrivit tradiţiei, a fost aşezat trupul lui Hristos", a declarat arheologul Fredrik Hiebert, partener al proiectului, pentru National Geographic.  
 

 
Mormântul este amplasat într-un edificiu de marmură, cunoscut sub numele de Edicul, care a fost restaurat de o echipă de specialişti greci de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena care a lucrat anterior şi la consolidarea Acropolelor din capitala greacă şi la Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul. 
 
Antonia Moropoulou, liderul echipei ştiinţifice de supervizori, a spus că ridicarea plăcii de marmură a reprezentat un „moment critic" în restaurarea monumentului. „Tehnicile pe care le folosim pentru a ne documenta asupra acestui monument unic vor permite oamenilor să studieze descoperirile noastre de parcă ar fi fost ei înşişi în interiorul mormântului lui Hristos". 
 
În proiectul de restaurare a bisericii sunt implicaţi 50 de experţi, iar banii au venit de la mai mulţi donatori, inclusiv de la Regele Abdullah al Iordaniei, iar operaţiunile s-au derulat mai ales noaptea, pentru a permite accesul pelerinilor. Fondul Mondial pentru Monumente supervizează întreaga operaţiune. Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent în 1810, în urma unui incendiu. 
 
Biserica Sfântului Mormânt adăposteşte locul în care se presupune că Iisus Hristos a fost îngropat după crucificare şi cel în care s-a produs Învierea. Şase denominaţii împart custodia lăcaşului de cult, iar pentru a evita altercaţiile, cheile au fost încredinţate, în secolul al XII-lea, unei familii de musulmani. 
 
 
 
 
 

 

--

Citește și: