Mica criză SUA-Rusia a Anului Nou. Trump îl laudă pe Putin: „Mereu am știut că e foarte deștept”

Mica criză SUA-Rusia a Anului Nou. Trump îl laudă pe Putin: „Mereu am știut că e foarte deștept
Publicat: 31/12/2016, 14:49

Donald Trump l-a lăudat pe Vladimir Putin pentru că s-a abținut, cel puțin deocamdată, să aplice o măsură similară cu cea luată de SUA, de a expulza 35 de diplomați ruși suspectați de spionaj, spunând că așteaptă să vadă politica SUA față de Rusia sub noua administrație Trump. „Minunată mișcare cu amânarea – mereu am știut că este foarte deștept”, a reacționat Trump pe contul său de Twitter.

După ce președintele american Barack Obama a dispus expulzarea celor 35 de diplomați, Vladimir Putin a anunțat vineri că nu va lua o măsură similară, așa cum sunt uzanțele diplomatice în astfel de situații. „Nu vom expulza pe nimeni. Următorii pași pentru restaurarea relației Rusia-America vor fi clădiți pe baza politicii pe care administrația președintelui Donald Trump o va aplica”, a declarat Putin.

Mai mult, Putin a urat un an nou fericit americanilor și a declarat că i-a invitat „pe toți copiii diplomaților americani acreditați în Rusia la petrecerile de Anul Nou și de Crăciun de la Kremlin”.

Întreg scandalul vine în contextul în care administrația Obama acuză Kremlinul că s-a implicat în atacuri cibernetice asupra unor ținte din SUA, prin grupări de hackeri susținute de serviciile secrete rusești GRU și FSB, lucru de care a beneficiat Donald Trump în cursa electorală. Cea mai mare dispută din jurul acestor atacuri cibernetice implică spargerea serverelor Convenției Naționale a Partidului Democrat.

După măsura americanilor, dinspre Rusia au apărut reacții dure. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a scris că „oamenii care au stat 8 ani la Casa Albă nu sunt o administrație – sunt un grup de ratați ai politicii externe, înveninați și lipsiți de viziune. Astăzi, Obama a dovedit oficial acest lucru”. De asemenea, premierul rus Dmitri Medvedev a scris și el că „este regretabil că administrația Obama, care a început prin a restabili legăturile noastre, își încheie mandatul într-o agonie anti-rusească”.

De altfel, cu puțin timp înainte de declarația împăciuitoare a președintelui Putin, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, anunțase că „reciprocitatea este legea în diplomație și în relațiile internaționale”, el recomandând expulzarea a 31 de diplomați americani de la Moscova și 4 de la consulatul din Sankt Petersburg.

În total, 96 de ruși, inclusiv cei 35 de diplomați și familiile lor, trebuie să părăsească SUA în termen de 72 de ore. Surse citate de presa rusă arată că aceștia au probleme în a-și găsi locuri în avioane din cauza aglomerației de sărbători și că administrația de la Moscova ia în calcul să trimită un avion special care să-i aducă în țară.

Această expulzare face parte dintr-un lung șir de astfel de măsuri și acuzații în relația SUA-Rusia. The Guardian le-a inventariat pe cele mai importante din anul 2000 până în prezent.

Octombrie 2016 – Washingtonul se plânge oficial Moscovei că doi diplomați americani au fost drogați în timpul unei convenții anticorupție a ONU de la Sankt Petersburg, fiind folosit „drogul violului” în băuturile lor (e vorba de un drog care te lasă inconștient, fiind folosit deseori asupra femeilor care apoi sunt abuzate sexual).

Iulie 2016 – doi oficiali ruși sunt expulzați ca măsură de retaliere după ce un diplomat american a fost atacat la Moscova de un polițist. În replică, Rusia l-a expulzat pe diplomatul atacat și încă un american.

Ianuarie 2015 –SUA susțin că au destructurat o rețea de spioni ruși din New York. Doi bărbați cu imunitate diplomatică au părăsit SUA, iar un al treilea rus a fost arestat.

Martie 2014 – SUA și alți lideri internaționali decid să excludă Rusia de la reuniunile G8, după anexarea ilegală a Crimeii.

Mai 2013 – Rusia expulzează un angajat al ambasadei americane, la câteva zile după ce îl plimbă pe la televiziuni, susținând că este un spion CIA care a încercat să recruteze un ofițer rus antiterorism. Tot atunci, FSB dezvăluie numele unui bărbat despre care spune că este șeful stației CIA de la Moscova. Totul se întâmpla în contextul în care SUA și Rusia conveniseră recent să împartă informațiile cu privire la atacul terorist de la maratonul din Boston.

Ianuarie 2013 –Un ofițer FSB anonim dezvăluie că Moscova a expulzat un suspect american de spionaj care lucra la ambasada SUA.

Iunie 2010 – 10 persoane din nord-estul SUA sunt arestate și acuzate că sunt spioni „adormiți”, care și-au creat identități de-a lungul timpului și au primit misiuni pe termen lung de la spionajul rusesc. Printre ei se numără și Anna Chapman, care avea și cetățenie britanică. Toți au pledat vinovați și au fost trimiși înapoi în Rusia, la schimb cu patru presupuși agenși dubli. Schimbul de prizonieri a avut loc pe pista aeroportului din Viena.

Martie 2001 – SUA au expulzat 50 de diplomați ruși, după că un ofițer FBI din Virginia a fost arestat și acuzat că este agent dublu pentru Moscova, de mai bine de 15 ani. Moscova a retaliat expulzând și ea 50 de americani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice