Merkel atacă decizia lui Trump privind Acordul iranian: Faptul că „oricine face ce vrea, veste proastă”

Merkel atacă decizia lui Trump privind Acordul iranian: Faptul că „oricine face ce vrea, veste proastă
Publicat: 11/05/2018, 17:05
Actualizat: 12/05/2018, 08:53

Decizia președintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear „reprezintă o sursă puternică de preocupare și de regret. Este vorba de subminarea încrederii în ordinea internațională. Tratatul este departe de a fi perfect”, dar, cu toate acestea, retragerea unilaterală dintr-un acord aprobat de Consiliul de Securitate ONU „nu este corectă”, a declarat Angela Merkel vineri, potrivit publicației Die Zeit.

„Angela Merkel a exprimat preocupare că multilateralismul este într-o criză reală”, notând că Donald Trump nu a renunțat doar la Acordul nuclear cu Iranul, ci și la Tratatul climatic Paris și la unele acorduri comerciale. „Dacă oricine face ce vrea, aceasta este o veste proastă pentru întreaga lume”, a adăugat Merkel, oferind asigurări că ea va depune în continuare eforturi „pentru menținerea parteneriatului transatlantic”.

În același timp, cancelarul Angela Merkel și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au evidențiat vineri, într-o conversație telefonică, importanța menținerii Acordului nuclear iranian. „Cei doi lideri au discutat situația Acordului atomic iranian în contextul deciziei unilaterale a SUA de retragere, evidențiind importanța fundamentală de menținere a tratatului, din rațiuni de securitate internațională și regională”, a comunicat Kremlinul, potrivit agenției Tass.

Donald Trump a anunțat marți seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut și putred”, o „rușine” pentru el, în calitatea de „cetățean american”. Liderul de la Casa Albă susține că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. „După consultări cu aliații, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activitățile atomice iraniene. Anunț astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump. „Imediat, voi semna un decret prezidențial prin care voi începe reactivarea sancțiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice. Orice națiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancționată puternic de Statele Unite. America nu va fi ținută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obțină acces la cele mai letale arme de pe Terra. „Decizia de astăzi transmite un mesaj esențial: Statele Unite nu mai lansează amenințări fără conținut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură”, a subliniat marți seară liderul de la Casa Albă.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică