May, primul discurs după oficializarea Brexit: „Vreau să fim o țară care vede dincolo de granițele europene”

May, primul discurs după oficializarea Brexit: „Vreau să fim o țară care vede dincolo de granițele europene
Publicat: 29/03/2017, 16:15
Actualizat: 29/03/2017, 18:51

„Este un moment istoric și nu există cale de întors. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană (…) Vom profita de acest moment pentru a construi o Mare Britanie mai puternică, mai dreaptă, cu care să se poată mândri nepoții noștri. Aleg să cred în Marea Britanie și spun că cele mai bune zile ale noastre încă nu au venit”, a spus Theresa May în fața parlamentarilor britanici.

Premierul a vorbit despre Marea Britanie globală, care, chiar dacă iese din Uniunea Europeană, rămâne un stat din Europa, care va vedea dincolo de granițele continentului, dezvoltând relații cu prietenii vechi și cu aliați noi deopotrivă.

„Vreau să fim o Mare Britanie globală, cel mai bun prieten și vecin al partenerilor noștri europeni, dar o țară care vede dincolo de granițele europene. O țară care caută relații cu prieteni vechi și aliați noi deopotrivă (…) Am creionat un plan ambițios pentru negocierile care vor urma, un parteneriat cu Uniunea Europeană care servește interesele Marii Britanii și ale Europei”, a adăugat premierul britanic.

„Chiar dacă părăsim UE, nu părăsim Europa. Ne dorim o UE prosperă și sigură. În scrisoarea livrată lui Tusk am spus clar că parteneriatul profund pe care îl dorim cu UE este în interesul UE și al Marii Britanii, vom colabora în spiritul parteneriatului sigur”, a continuat aceasta.

Theresa May a mărturisit că ambițiile sale pentru Marea Britanie sunt mari și că pateneriatul cu UE va fi supus la vot în Parlamentul britanic, deciziile fiind luate în toate cele patru țări care compun Regatul Unit. „Vom negocia ca un singur Regat Unit”, a asigurat May.

Aceasta a mărturisit că Regatul Unit dorește menținerea zonei libere de călătorie cu Irlanda de Nord și garantarea drepturilor cetățenilor UE care trăiesc deja în Marea Britanie, dar și a britanicilor care trăiesc în statele membre ale Uniunii.

Cât despre acordul comercial cu Uniunea, May a afirmat că Marea Britanie trebuie să încerce să vadă dincolo de UE și să continue colaborarea în domenii precum educația, știința și tehnologia și, mai important, în ceea ce privește combaterea terorismului.

„Vom continua să colaborăm în zona educației, a științei și a tehnologiei. Vom continua colaborarea în ceea ce înseamnă combaterea terorismului (…) Noi înțelegem că vor exista anumite consecințe ale Brexitului, știm că vom pierde influență (…) Abordăm acest dialog cu respect și în spiritul colaborării sincere pentru că este de interesul ambelor părți să existe cât mai puține deranjamente posibile. Europa are o responsabilitate să respecte liberul schimb în interesul cetățenilor noștri (…) Vom continua să fim parteneri de încredere, vom continua să cumpărăm și să vindem bucuri de la și către UE.
Într-o lume mai nesigură ca oricând, vrem să ne asigurăm că acordul de colaborare de securitate va fi mai sigur ca niciodată”, a precizat Theresa May.

Premierul a încheiat spunând că la masa negocierilor ea va reprezenta fiecare cetățean britanic, chiar dacă face parte din cei care s-au bucurat pentru Brexit sau din tabăra celor care au contestat acest pas.

„Suntem o uniune minunată de oameni și de principii cu un viitor luminos și acum că decizia s-a luat și procesul este în desfășurare, este nevoie să ne unim (…) Haideți să alegem împreună să credem în Marea Britanie și să contruim o Mare Britanie mai puternică și mai corectă”, a încheiat Theresa May.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping