9053 vizualizări 24 mai 2017

Abedi, care avea cel puţin trei fraţi, locuia la diferite adrese din Manchester, inclusiv la una din Elsmore Road, Fallowfield, care a fost percheziţionată mai devreme de poliţie.

Abedi s-a născut în 1994 la Manchester şi era al doilea cel mai tânăr copil dintre cei 4 ai unei familii de refugiaţi libieni, care veniseră în Marea Britanie pentru a scăpa de regimul Gaddafi, conform The Telegraph. Ambii părinţi sunt născuţi în Libia şi au venit la Londra, apoi s-au mutat în Manchester, unde trăiau de cel puţin 10 ani. Există informaţii că familia s-ar fi întors între timp în Libia.

Potrivit The Time, Abedi fusese în urmă cu trei săptămâni în Libia şi se întorsese cu câteva zile înaintea atacului de pe Manchester Arena.

Guardian a publicat şi o primă imagine cu atacatorul.

A apărut şi o a doua imagine, publicată de The Sun. 

Poliţia şi serviciile de informaţii încearcă să stabilească dacă Salman Abedi, atacatorul din Manchester, a fost instruit într-o tabără teroristă islamistă din Libia, unde SI şi al-Qaida s-au afiliat pentru a lupta împotriva forţelor guvernamentale.

Un prieten a declarat presei că Abedi, de descendenţă libiană dar născut în Manchester, se întorsese din Libia săptămâna trecută: ”El a plecat în Libia în urmă cu trei săptămâni şi se întorsese în urmă cu câteva zile”.

Abedi a fost student la Univeristatea Salford, a treia cea mai mare din Manchester, unde a studiat business şi management în anul universitar 2015-2016. S-a înscris şi pentru al doilea an, dar nu a mai ajuns la cursuri, spun cei care-l cunoşteau. Abedi nu locuia în campusul din Salford, ci în sudul Manchesterului.

Se pare însă că Abedi era cunoscut serviciilor de securitate, dar nu făcea parte din vreo investigaţie în derulare sau vreuna considerată de risc înalt. Era văzut ca o figură periferică la fel ca atacatorul de la Westminister, Khalid Masood.

Apropiaţii spun ca acesta era un tânăr respectuos. “Salman? Sunt şocat ”, spune unul dintre membrii comunitătii libiene din Manchester. “Era un băiat atât de liniştit, întotdeauna respectuos. O persoană despre care nu ţi-ai putea imagina că ar face aşa ceva.”

Sunt însă şi persoane cu păreri opuse despre. Mohammed Saeed, o  figură importantă de la Didsbury Mosque şi Islamic Centre, spune că Salman Abedi îl privea cu ură ori de câte ori critica ISIS .

Abedi era cunoscut serviciilor de informaţii care vor trebui să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.

Tatăl lui Salman Abedi spune că fiul său e nevinovat

Tatăl lui Salman Abedi neagă că fiul său ar fi avut legături cu miltanţii islamişti. Ramadan Abedi a declarat că a vorbit cu fiul său în urmă cu cinci zile, iar acesta era pregătit să plece în Arabia Saudită şi se comporta normal. El a precizat că Salman a vizitat Libia în urmă cu o lună şi jumătate şi plănuia să se întoarcă să petreacă Ramadam. „Noi nu credem în uciderea nevinovaţilor. Nu suntem aşa”, a spus tatăl lui Salman, adăugând că un alt fiu al său, Ismail a fost arestat în Marea Britanie, marţi. 

Grad „critic” de alertă antiteroristă

Premierul britanic Theresa May a anunţat că a fost ridicat nivelul de alertă teroristă la pragul ”critic”, însemnând că ”atacurile ulterioare pot fi iminente”.

Decizia a fost luată după ce investigatorii nu au putut să excludă faptul că suspectul Salman Abedi a acţionat singur. Urmează ca forţe militare să fie dislocate în puncte-cheie. Aceştia vor fi prezenţi la evenimente precum concerte şi vor acţiona şa îndrumarea ofiţerilor de poliţie. 

Poliţia a anunţat că va suplimenta numărul de agenţi desfăşuraţi pe străzile Londrei, iar forţe militare vor păzi o serie de obiective majore aflate în capitala britanică, inclusiv ambasade, Palatul Buckingham şi reşedinţa prim-ministrului, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Forţele militare vor opera sub comanda Serviciului de Poliţie Metropolitană pentru a asigura paza statică la o serie de obiective cheie", potrivit unui comunicat dat publicităţii, miercuri, de poliţie.

Printre obiectivele care urmează să fie păzite de militari se numără Palatul Buckingham, ambasade, Palatul Westminster şi Downing Street 10, reşedinţa prim-ministrului.

Aceste măsuri au fost luate ca urmare a atacului terorist petrecut luni seară la un concert desfăşurat la Manchester. Atentatul s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi şi 119 răniţi.

Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, anunţat că până la 3.800 de militari ar putea fi desfăşuraţi pe străzile oraşelor din Marea Britanie, în urma atacului terorist de la Manchester. 

Şeful poliţiei din Machester: Este foarte clar că investigăm o reţea

Şeful poliţiei din oraşul Manchester, Ian Hopkins, a declarat miercuri că este investigată "o reţea" în legătură cu atacul terorist din sala de concerte Manchester Arena, în urma căruia 22 de oameni au murit, iar 119 au fost răniţi.

"Este foarte clar că investigăm o reţea în legătură cu atacul cu bombă şi sunt în derulare o serie de percheziţii în acest sens. Pot să confirm şi că una dintre victime este un ofiţer de poliţie, dar nu voi spune despre cine este vorba, în semn de respect faţă de familia victimei. Am contactat doar familiile persoanelor ucise şi rănite în atacul din Manchester", a declarat Ian Hopkins.

Şeful poliţiei din Manchester a precizat că forţe militare vor păzi o serie de obiective majore din Marea Britanie, dar această măsură nu vizează şi centrul oraşului Manchester.

"Nivelul de activitate în această investigaţie este intens. Oamenii din comitatul Greater Manchester vor observa o creştere semnificativă a numărului de forţe armate. Armata va păzi zone importante din Londra şi din nordul Angliei, în condiţiile creşterii nivelului de securitate la <<critic>>. Totuşi, personalul militar nu patrulează în zona Greater Manchester şi nici nu există planuri în acest sens", a mai spus Ian Hopkins

 
--

Citește și: