Marea Britanie amenință UE cu blocajul negocierilor pe Brexit. Ce condiție pun britanicii

Marea Britanie amenință UE cu blocajul negocierilor pe Brexit. Ce condiție pun britanicii
Publicat: 21/05/2017, 17:39

Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunță la solicitarea de ca statul să achite o„notă de plată” de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuțiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul și chiar și o înțelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna„mulți bani”, susține Davis într-un interviu acordat Sunday Times. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieși din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri și controverse încă de la referendum.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis că Marea Britanie va fi nevoită să achite în jur de 50 de miliarde de lire, în vreme ce premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vehiculat o cifră între 40 și 60 de miliarde de euro. Financial Times a estimat, însă, că suma ar putea exploda până la 100 de miliarde de euro, în vreme ce un studiu realizat de Institutul Experților Contabili din Anglia și Țara Galilor au calculat costuri de doar 5 miliarde de lire.

Guvernul premierului Theresa May a spus că țara își va îndeplini angajamentele în UE, dar a pus la îndoială modul în care oficialii de la Bruxelles au ajuns la aceste estimări preliminare.„Nu trebuie să demonstrăm că pur și simplu putem pleca, trebuie să și fim dispuși, concret să părăsim UE. În aceste condiții, dacă este necesar, vom fi puși în această situație”, a spus Davis.

Acesta a adăugat că negocierile, care vor începe cel mai probabil pe 19 iunie, vor fi„extrem de turbulente” și că el va respinge orice model impus pentru discuții care privesc costurile acestui divorț, drepturile cetățenilor Uniunii și subiectul graniței cu Irlanda de Nord și că aceste teme nu vor fi tratate decât atunci când vor începe și dezbaterile referitoare la viitorul comerțului.„Prima criză a negocierilor va fi pe secvențierea acestor etape”, a explicat secretarul pentru Brexit.

Și Theresa May a vorbit despre suma pe care Marea Britanie va fi nevoită să-o achite în urma Brexitului, spunând, într-un interviu pentru Sunday Telegraph, că„banii plătiți în trecut” și investiți în proiectele UE ar trebui să conteze la calculul final:„Există o dezbatere foarte intensă pe marginea stabilitii obligațiilor și drepturilor Marii Britanii. Spunem clar că vom fi foarte atenți la ambele aspecte”, a transmis May.

După ce surse citate de cotidianul Financial Times au semnalat că Marea Britanie va trebui să achite obligații curente de 100 de miliarde de euro în momentul ieșirii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May a acuzat Bruxellesul că ar vrea să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare britanice.
În replică, Donald Tusk, președintele Consiliului European, i-a cerut Theresei May să dea dovadă de „moderație și respect” pentru milioanele de oameni afectați de Brexit. „Negocierile oricum vor fi dure. Dacă vom începe să ne certăm înainte de inițierea discuțiilor, vor deveni imposibile”, a spus Donald Tusk, citat de site-ul cotidianului The Guardian.
Negocierile între Bruxelles și Londra se vor concentra în primul rând pe modalitățile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, vor fi stabilite condițiile relației bilaterale post-Brexit. Marea Britanie speră să mențină acces la piața comunitară după ieșirea din UE, dar Bruxellesul condiționează acest lucru de contribuții bugetare și de respectarea unor principii fundamentale comunitare, inclusiv libertatea circulației persoanelor, capitalului, bunurilor și serviciilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?