no author
MEDIAFAX
21363 vizualizări 13 sep 2017

Potrivit lui Juncker, summitul UE de la Sibiu trebuie să fie un semn că "UE va merge înainte după ieşirea Marii Britanii, că Brexit nu reprezintă totul şi nu va afecta viitorul Europei".

România va prelua la 1 ianuarie 2019 preşedinţia Consiliului UE. Pe 29 martie 2019 este prevăzută ieşirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

La scurt timp după, Administraţia Prezidenţială a transmis, printr-un comunicat de presă, că preşedintele Klaus Iohannis "apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene şi de consolidare a proiectului european" transmis de Juncker.

"Ţara noastră rămâne un partener profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic", se mai arată în acelaşi comunicat.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

"Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplineşte condiţiile tehnice. Croaţia merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menţinem o perspectivă credibilă pentru deschidere către ţările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre", a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene le-a cerut statelor din Europa, în special celor din estul continentului, să se unească, ceea ce ar putea fi un avertisment direct către ţări precum Polonia şi Ungaria.

"Europa se întinde din Spania către Bulgaria. Europa trebuie să respire cu ambii plămâni: plămânul estic şi plămânul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker a lăudat zona euro şi susţine că o piaţă unică puternică este calea către o Uniune Europeană mai puternică.

"Toate statele membre, cu excepţia a două, sunt obligate să adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona euro. Europa trebuie să poată lua decizii mai rapid şi mai eficient. Trebuie să vedem o uniune economică şi monetară mai agilă. Zona euro este mai rezistentă la şocuri decât în urmă cu câţiva ani. Avem nevoie de un minister european al Economiei şi al Finanţelor ... pentru a promova reformele structurale în statele noastre membre", a mai declarat Juncker.

Într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Bucureşti, în luna mai, Juncker declara că România trebuie să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen.

"Îmi doresc ca România să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen pentru că România o merită", declara, la acel moment, preşedintele Comisiei Europene, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.

 

 

 

--

Citește și: