no author
Mihai Draghici - Mediafax
595 vizualizări 17 mai 2017

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii israeliene a declarat pentru cotidianul Yedioth Ahronoth că agenţiile secrete israeliene nu vor mai putea furniza date ultrasensibile Washingtonului până când nu vor avea certitudinea că vor fi protejate.

„Trebuie să reevaluăm dacă ar trebui să furnizăm informaţii şi ce informaţii pot fi oferite americanilor. Statele Unite sunt cel mai mare aliat al nostru, le transmitem cele mai supersecrete informaţii. Dar, până nu vom fi siguri că acest canal de cuminicaţii este absolut sigur, nu trebuie să le mai oferim bijuteriile coroanei", a explicat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului, potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, citat de Times of Israel.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Numeroşi membri ai Congresului, inclusiv republicani, îi cer preşedintelui SUA, Donald Trump, să ofere explicaţii pentru informaţiile clasificate transmise Rusiei, care, potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, ar fi fost primite din partea Israelului.

Ca rezultat al transmiterii informaţiilor, viaţa unui agent de spionaj israelian ar putea fi în pericol, au declarat surse citate de postul american ABC News.

„Trebuie să îi penalizăm pe americani, dacă este posibil, pentru a nu-i mai permite lui Trump să fie tentat din nou, trebuie să limităm transferul de informaţii către el ori să îi furnizăm doar informaţii parţiale, pentru a nu periclita nicio sursă", a declarat, la rândul său, Danny Yatom, fost director al Serviciului israelian de informaţii şi operaţiuni speciale (Mossad).

La nivel public, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că relaţia de securitate cu Statele Unite va rămâne puternică. „Relaţia de securitate între Israel şi cel mai mare aliat, Statele Unite, este profundă, importantă şi la un nivel fără precedent ca scop şi contribuţii. Aşa a fost şi aşa va continua să fie", a spus Lieberman.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov şi pe Serghei Kislyak. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak. Preşedinţia SUA a respins acuzaţiile.

--

Citește și: