17 mai 201709:44518

Întâlnire Trump - Erdogan. Ce au discutat cei doi lideri

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Recep Erdogan, ocazie cu care cei doi lideri au reconfirmat trăinicia alianţei antiteroriste între SUA şi Turcia, în pofida nemulţumirilor Ankarei privind decizia SUA de a furnzia armament miliţiilor kurde din Siria, informează site-ul postului France 24.

 Trump a mulţumit Turciei pentru contribuţia în timpul Războiului Rece. "Astăzi ne confruntăm cu un nou inamic în lupta împotriva terorrismului şi din nou dorim să confruntăm împreună această ameninţare", a adăugat liderul american.

La rândul său, Erdogan a declarat că victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale din SUA "a dus la renaşterea speranţelor Turciei şi a regiunii în care se află", adăugând că este convins că "noua Administraţie a Statelor Unite nu va lăsa aceste speranţe să fie în zadar".

Pe de altă parte, Erdogan a adus în discuţie şi miliţiile kurde din Siria, despre care Ankara afirmă că ar avea legături cu separatiştii kurzi din Turcia.

"Este absolut inacceptabil ca YPG-PYD să fie luate în considerare ca partenere în regiune, şi este contrar acordurilor globale convenite", a declarat liderul turc făcând referire la principalele organizaţii militare şi politice ale kurzilor din nordul Siriei.

Preşedintele turc a afirmat că în cursul discuţiilor a fost abordat şi subiectul extrădării de către SUA a clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în urma căreia peste 240 de persoane au murit şi alte 2.200 au fost rănite în Turcia.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.