HILLARY VS TRUMP, PRIMA DEZBATERE. Cine a câștigat primul ”meci” între candidații la președinția SUA

HILLARY VS TRUMP, PRIMA DEZBATERE. Cine a câștigat primul ''meci'' între candidații la președinția SUA
Publicat: 27/09/2016, 09:40

Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat, și Donald Trump, candidatul Partidului Republican, s-au înfruntat luni seară în prima dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale americane din data de 8 noiembrie, notează BBC News online.

Cei doi candidați la președenția Statelor Unite au discutat despre economie, terorism și situația minorităților, dezbaterea fiind marcată de numeroase afirmații tendențioase și atacuri personale dure.

Hillary Clinton l-a acuzat pe Trump de rasism, sexism și a insinuat că republicanul este vinovat de evaziune fiscală, acesta refuzând să facă publice documentele privind situația sa financiară, fiind primul candidat la președinția Statelor Unite care întrerupe o lungă tradiție de transparență în acest sens.

Evenimentul organizat la Universitatea Hofstra din statul New York a fost cea mai urmărită dezbatere din istorie, cu până la 100 de milioane de telespectatori.

Presat de Clinton în ceea ce privește publicarea documentelor privind situația sa financiară, Donald Trump a replicat că își va face publice declarațiile fiscale imediat ce Clinton va dezvălui cele 33.000 de e-mailuri șterse de pe un server privat pentru corespondența electronică, folosit de aceasta în perioada cât a ocupat postul de secretar de Stat.

Clinton a răspuns rapid acuzațiilor lui Trump în ceea ce privește serverul privat de e-mail, declarând că nu are nicio „scuză” și își asumă responsabilitatea pentru acest lucru.

De-a lungul dezbaterii, ambii candidați au negat sau distorsionat afirmații exprimate anterior de ei.

Acuzat de Clinton că ar fi spus că încălzirea globală este o înșelăciune inventată de chinezi, Trump a replicat: „Nu am zis asta”. Potrivit agenției The Associated Press, într-un mesaj postat pe Twitter în 2012, Trump afirma: „Conceptul de încălzire globală a fost creat de chinezi cu scopul de a face necompetitiv sectorul industrial american”. Ulterior, republicanul a declarat că ar fi glumit, dar însă a continuat să afirme că încălzirea globală este o înșelăciune, una benefică Chinei.

Pe de altă parte, Clinton a fost nevoită să-și apere poziția în ceea ce privește Acordul de parteneriat Trans-Pacific. Inițial, în perioada mandatului de secretar de Stat, democrata a susținut cu tărie acest proiect, însă în timpul campaniei prezidențiale s-a declarat împotriva acordului comercial, scrie The Associated Press.

Cât privește planurile de combatere a pericolului reprezentat de rețeua teroristă Stat Islamic, Donald Trump a declarat că Hillary Clinton le-a dezvăluit teroriștilor din Statul Islamic planul ei pentru a-i înfrânge prin faptul că a publicat pe internet informații privind acest plan. Candidata democrată a replicat că spre deosebire de Trump, ea măcar are un plan de luptă împotriva militanților islamiști, scrie Reuters.

Potențiala uitilizare a armelor nucleare a fost un alt subiect de replici aprinse între cei doi, Clinton acuzându-l pe Trump că nu are stăpânirea de sine pentru a servi drept comandant suprem al forțelor armate americane și ar putea să fie ușor angrenat într-un război nuclear.

„Un om care poate fi provocat de un simplu tweet (mesaj electronic) nu ar trebui să se afle în apropierea codurilor nucleare,” a declarat Clinton.

Hillary Clinton l-a mai criticat pe Trump pentru laudele aduse președintelui rus Vladimir Putin și chiar l-a acuzat pe candidatul republican că ar fi făcut un apel la Putin să efectueze atacuri cibernetice împotriva americanilor, făcând referire la atacurile cibernetice ce au vizat Convenția națională a Partidului Democrat (DNC).

Donald Trump a replicat că „Nu cred că este cineva care să știe sigur că Rusia a atacat DNC (…) S-ar putea să fi fost Rusia. Dar, de asemenea, s-ar putea să fi fost China. O mulțime de persoane ar fi putut să fi fost responsabile. Ar putea să fie chiar cineva care stă în propriul pat și cântărește 180 de kilograme.”

Clinton a mai spus despre Trump că „Știu că trăiești în propria ta realitate.”

Disputa dintre Trump și Clinton a devenit și mai aprins la final, candidatul republican declarând despre contracandidata sa că „Nu are aspectul fizic, nu are rezistența” necesară să fie președinte, scrie Reuters online.

Clinton a profitat de ocazie pentru a le aminti alegătorilor despre numeroasele comentarii controversate făcute de Trump la adresa femeilor. „Acesta este un bărbat care le-a numi pe femei: porci, neispăvite și câini”, a spus candidata.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE CELOR DOI CANDIDAȚI: ÎNTRE ”NU AI O ÎNFĂȚIȘARE PREZIDENȚIALĂ” ȘI ”MERGI SĂ NEGOCIEZI ÎN 112 ȚĂRI ȘI APOI MAI VORBIM”

Înaintea celor doi candidați, pe scenă au apărut partenerii lor de viață: Melania Trump, soția lui Donald Trump, și Bill Clinton, fostul președinte al SUA și soțul lui Hillary Clinton.

Apoi, și-au făcut apariția moderatorul Lester Holt și cei doi candidați. Conform tragerii la sorți, Donald Trump a stat în partea stângă a moderatorului, în timp ce Hillary Clinton a stat în partea dreaptă și a răspuns prima la întrebări.

Iată mai jos răspunsurile, pe scurt, ale celor doi candidați la principalele teme de discuție abordate în dezbaterea de acum câteva ore:

LOCURI DE MUNCĂ

Hillary Clinton:”Vreau să investesc în voi. Vreau să investesc în viitor”

Donald Trump:”Uitați-vă la Mexic… uitați-vă ce face China: folosește țara noastră drept o pușculiță pentru a reconstrui China. Voi reduce taxele, ceea ce va crea locuri de muncă”

AVEREA REALĂ A LUI TRUMP

Hillary Clinton:”Poate că nu este atât de bogat pe cât susține. Are datorii de 600 de milioane de dolari către băncile străine… Sau poate că nu vrea ca poporul american să știe că nu a plătit taxe pe venit (…) Asta înseamnă zero bani pentru trupele noastre, zero pentru veterani. Cred că încearcă să ascundă ceva cu adevărat important sau teribil… Nu am niciun motiv să cred că își va publica vreodată declarațiile fiscale, pentru că ascunde ceva”

Donald Trump:”Asta mă face inteligent”

FOLOSIREA DE CĂTRE HILLARY CLINTON A E-MAILULUI PRIVAT

Donald Trump:”A greșit când a folosit un cont privat de e-mail”

Hillary Clinton:”Îmi asum”

RASISMUL

Hillary Clinton:”Toată lumea ar trebui să fie respectată de lege, dar să și respecte legea (…) Este păcat că Donald Trump construiește o imagine negativă a comunității afro-americane din SUA”

Donald Trump:”Afro-americanii și hispanicii trăiesc în iad, este foarte periculos. În orașul lui Obama (n.r. Chicago), au fost mii de atacuri armate, 4.000 de oameni au fost uciși de când Obama a devenit președinte”

ATACURILE CIBERNETICE

Hillary Clinton:”Este inacceptabil (n.r. faptul că Trump l-a invitat pe Putin să atace cibernetic SUA).Este inacceptabil. Donald Trump nu este potrivit să fie comandantul-șef”

Donald Trump:”Nu este nicio dovadă că Rusia a fost în spatele atacului cibernetic (n.r. asupra Partidului Democrat). Putea să fie la fel de bine China sau o persoană de 180 de kilograme care stătea în pat”

TERORISM ȘI ISIS

Hillary Clinton:”Am un plan pentru a învinge ISIS, inclusiv în războiul de propagandă online (…)Trebuie să intensificăm raidurile aeriene împotriva ISIS (…) Sperăm ca într-un an să împingem ISIS în afara Irakului (…) Prioritatea mea este eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic”

Donald Trump:”Hillary Clinton și Barack Obamaau creat condițiile care au dus la apariția ISIS (…) Trebuie să înțeleagă că sunt un om de afaceri (…), iar țările aliate SUA nu și-au achitat contribuțiile (…) NATO ar trebui să lupte mai mult împotriva terorismului”

CALITATEA DE A FI PREȘEDINTE

Donald Trump:”Hillary Clinton nu are o înfățișare prezidențială (…)Nu are vâna necesară. Am spus că nu are puterea necesară. Cred în continuare acest lucru. Să fii președintele acestei țări, trebuie să ai o putere enormă”

Hillary Clinton:”De îndată ce va călători în 112 țări și va negocia un acord de pace, un acord de încetare a focului, eliberarea a disidenților și chiar va sta 11 ore să depună mărturie în fața unui comisii din Congres, atunci ar putea să vorbească despre vână (n.r. Hillary Clinton făcând referire la mandatul său de Secretar de stat)”.

CONCLUZII

Dezbaterea s-a încheiat după o oră și 40 de minute, cu 10 minute mai mult decât era anunțat. Specialiștii, dar și mai multe sondaje efectuate după dezbatere, arată că aceasta a fost tranșată de Hillary Clinton (62%). În general, dezbaterea a fost marcată de atacuri la persoană, iar cei doi candidați au vorbit de multe ori unul peste altul. Per total, Donald Trump a vorbit puțin mai mult decât Hillary Clinton. Conform Mediafax, evenimentul organizat la New York a fost cea mai urmărită dezbatere din istorie, cu 100 de milioane de telespectatori.Până la alegerile din 8 noiembrie, vor mai avea loc două dezbateri între cei doi candidați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?