19 martie 201712:26349

G20, obligată să renunţe la angajamentele privind comerţul internaţional şi protejarea climei, din cauza lui Trump

Miniştrii de Finanţe ai statelor din Grupul 20 (G20, principalele 20 de economii mondiale) nu au reuşit, din cauza opoziţiei Administraţiei Donald Trump, să ajungă la un acord pentru stimularea în continuare a comerţului internaţional şi protejarea climei, informează ABS/CBN News.

Declaraţia finală a reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale desfăşurată în orăşelul german Baden-Baden nu a menţinut promisiunea tradiţională de susţinere a comerţului internaţional liber, în contextul atitudinii protecţioniste a Administraţiei SUA. Comunicatul final nu include nici angajamentul finanţării acţiunilor pentru contracararea modificărilor climatice.

În campania electorală, Donald Trump, actualul preşedinte al Statelor Unite, a exprimat scepticism privind schimbările climatice, calificând "escrocherii" teoriile în acest sens.

"Regret că discuţiile nu au reuşit ajungerea la o concluzie satisfăcătoare asupra a două priorităţi absolut esenţiale pe care oamenii din întreaga lume şi Franţa ar fi vrut să observe în agenda G20 de acţiuni ferme", a reacţionat Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe.

Gazda reuniunii, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble, a adoptat un ton conciliant, notând că în Statele Unite atribuţiile finanţelor şi relaţiilor comerciale sunt în sarcinile a două persoane.
"Problemele comerciale nu sunt responsabilitatea ministrului Finanţelor, de aceea este puţin mai complicat, este adevărat", a spus oficialul german.

"Aceasta este prima mea participare la o reuniune G20, astfel că declaraţia finală nu este neapărat relevantă din punctul meu de vedere. Înţeleg care este dorinţa preşedintelui şi politicile lui, le-am negociat de aici", a încercat să argumenteze Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei.

Preşedintele SUA, Donald Trump, pare să aibă, sub sloganul "America pe primul loc", o abordare protecţionistă în materie de comerţ internaţional, el contestând o serie de acorduri internaţionale de liber-schimb şi avertizând cu impunerea de taxe vamale suplimentare companiilor care aduc în Statele Unite produse fabricate în alte ţări.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.