Fontul Calibri, gata să dea jos Guvernul Pakistanului. Detaliul pe care l-a uitat fiica premierului atunci când a vrut să scape de scandalul Panama Papers

Fontul Calibri, gata să dea jos Guvernul Pakistanului. Detaliul pe care l-a uitat fiica premierului atunci când a vrut să scape de scandalul Panama Papers
Publicat: 13/07/2017, 15:37
Așa numita„controversă Calibri” (sau #FontGate, cum a fost ea denumită online) a început după scandalul Panama Papers din 2016, atunci când mai multe documente aparținând firmei de avocatură Mossack Fonseca au scos la iveală o serie impresionantă de companii offshore deținute de elita politică și financiară a lumii, toate ascunse în paradisuri fiscale.
Printre acestea și o companie aparținând fiicei premierului pakistanez Nawaz Sharif, Maryam Nawaz, determinând tribunalul național să formeze un comitet de investigație.
Luni, o echipă de investigații din Pakistan a publicat un material referitor la bunurile pe care le deține Maryam Nawaz, făcând și o descoperire revelatoare: Nawaz și-a deconspirat legăturile cu firma respectivă, numită Nielsen și Nescoll Ltd. A fost o singură problemă. Potrivit relatărilor presei locale, rechizitoriul a demonstrat că declarația sa din 2006 e scrisă cu fontul Calibri, un font care a ajuns pe piață și a putut fi utilizat public începând cu 2007, fapt care a stârnit suspiciuni referitoare la faptul că actul ar fi fals.
Astfel, media locală și contestatarii politici au ajuns până la conducerea Wikipedia pentru a descoperi adevărul din spatele acestor acuzații, iar alții, probabil din exces de zel și din dorința de a-și proteja premierul, au încercat chiar să schimbe conținutul articolului de pe enciclopedia online, pretinzând că fontul Calibri a fost disponibil încă din 2004.
Acest font a fost într-adevăr conceput în 2004, dar a devenit accesibil publicului odată cu lansarea Microsoft Vista și Microsoft Office, în 2007, când acest tip de scriere fără serife a devenit și fontul implicit al programului de operare. Wikipedia, site faimos tocmai datorită scepticismului său în a implune restricții referitoare la procesul de editare, fapt care îl face unic, a decis să uzeze de posibilitatea de a bloca modificarea articolelor, lucru care se întâmplă extrem de rar și în cazul unor subiecte foarte controversate precum Donald Trump, conflictul israeliano-palestinian sau personalitatea profetului Mahomed.
După publicarea anchetei jurnalistice, administratorii și editorii Wikipedia au început să se gândească serios la această variantă și, în final, au votat pentru blocarea temporară a articolului.„Vă rog, nu-i lăsați pe oameni să editeze pagina despre acest font, pentru că încearcă să salveze un partid corupt prin schimbarea acestor informații”, a scris un utilizator care susține această acțiune.
„Se întâmplă foarte rar ca un articol din Wiki să fie punctul de cotitură într-un scandal politic la nivel internațional. Viteza și eficiența cu care acest articol a fost protejat și cu care i-a fost păstrată integritatea este un exemplu de profesionalism și o dovadă că modelul Wiki este extrem de funcțional”, a adăugat un alt utilizator.
Într-adevăr, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a anunțat recent că are planuri de a extinde acest tipar și la producția de știri, odată cu promovarea noului proiect WikiTribune pe care urmează să-l lanseze în acest an.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu