„Există o gravă preocupare” a statelor NATO în legătură cu Rusia. După instalarea de către Kremlin a rachetelor nucleare, Alianța pregătește măsuri militare

„Există o gravă preocupare a statelor NATO în legătură cu Rusia. După instalarea de către Kremlin a rachetelor nucleare, Alianța pregătește măsuri militare
Publicat: 01/09/2017, 20:50
Actualizat: 26/03/2019, 02:00

Statele Unite acuză Rusia de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa și pentru Statele Unite.

Pe fondul îngrijorărilor, Alianța Nord-Atlantică a elaborat un plan care prevede 39 de opțiuni pentru contracararea amenințărilor Rusiei, afirmă surse politice și militare citate de publicația Süddeutsche Zeitung, de postul Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR) și de Norddeutscher Rundfunk (NDR). Planul ar fi fost distribuit deja țărilor membre NATO.

Conform surselor citate, printre măsurile luate în calcul de Alianța Nord-Atlantică se numără suplimentarea capacităților nucleare în statele membre, instalarea unor sisteme de avertizare militară, precum și mobilizarea unor submarine strategice și a unor bombardiere americane de tip B-2 și B-52.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să confirme existența planului, recunoscând însă că există o stare de „gravă preocupare” în legătură cu respectarea de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea și deținerea de rachete nucleare cu raze de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Statele Unite și Rusia se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare

Rusia a încălcat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa și pentru Statele Unite, acuza în martie generalul Paul Selva, vicepreședinte al Statului Major Interarme al armatei americane. A fost prima dată când armata americană a acuzat în mod deschis Rusia de instalarea unor sisteme de rachete de croazieră care ar încălca Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Generalul Paul Selva a afirmat, în cursul audierilor în Camera Reprezentanților, că instalarea acestor sisteme de rachete încalcă „spiritul și obiectivele” Tratatului INF, semnat în anul 1987.

„Sistemele prezintă riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa și credem că rușii le-au instalat deliberat pentru a constitui amenințări la adresa Alianței Nord-Atlantice și a obiectivelor din sfera de responsabilitate a NATO”, a spus Paul Selva, potrivit agenției Associated Press, în cursul audierilor în Comisia pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților.

Administrația Vladimir Putin a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puțin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de țărmul Mării Negre. Tot în februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska. Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informații americane citați de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acțiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacționa la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est și la instalarea unor elemente antirachetă în România și Polonia. Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat, în septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea „consecințe nedorite”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...