După sancțiunile „malefice” ale ONU, Coreea de Nord face un nou anunț provocator. Mesajul pe care îl transmite Rusiei

După sancțiunile „malefice ale ONU, Coreea de Nord face un nou anunț provocator. Mesajul pe care îl transmite Rusiei
Publicat: 13/09/2017, 08:39

„Adoptarea unei noi rezoluții ilegale și malefice, coordonată de SUA, servește drept ocazie pentru Coreea de Nord de a spune că drumul pe care l-a ales este absolut corect. Coreea de Nord își va dubla eforturile pentru a-și spori puterea și pentru a-și proteja suveranitatea și dreptul la existență”, se arată în comunicatul Ministerului nord-coreean de Externe.

În plus, Phenianul precizează că ultima rezoluție a ONU este o provocare menită să priveze Coreea de Nord de dreptul său legitim la autoapărare, încercându-se sufocarea statului și a poporului prin blocada economică completă.

Phenianul vre relații mai strânse cu Rusia

Kim Hyun Joong, ambasadorul Coreei de Nord la Moscova, a afirmat, marți, că Phenianul apreciază relațiile de prietenie cu Rusia și că liderii nord-coreeni își doresc să dezvolte această relație, adăugând că țara sa a devenit o putere nucleară care nu poate fi amenințată de alte state, potrivit Tass.

„Partidul și Guvernul nostru tratează cu grijă relațiile tradiționale de prietenie cu Rusia și au stabilit ca obiectiv dezvoltarea acestei relații”, a afirmat ambasadorul nord-coreean.

„Coreea de Nord a devenit o putere nucleară și niciun dușman nu va îndrăzni să o agreseze. Sub conducerea înțeleaptă a lui Kim Jong-un putem observa mari realizări în construirea unui stat socialist. Astăzi, nicio forță nu poate să ne oprească dezvoltarea. Situația din Peninsula Coreea a fost adusă pe picior de război de către Statele Unite. (…) Testarea unei bombe termonucleare este un proces normal și esențial pentru dezvoltarea potențialului economic și nuclear al Coreei de Nord”, a continuat Kim Hyun Joong.

De cealaltă parte, Oleg Burmistrov, diplomat rus de carieră, i-a transmis ambasadorului nord-coreean că Rusia vrea ca Phenianul să dea dovadă de înțelepciune și să fie pregătit pentru a soluționa criza din Peninsula Coreea prin mijloace politice și diplomatice.

„Rusia este pregătită să dezvolte dialogul cu Coreea de Nord pentru soluționarea problemelor din Peninsula Coreea și pentru normalizarea situației din nord-estul Asiei”, a afirmat Oleg Burmistrov.

Care sunt noile sancțiuni decise de ONU

Noul pachet de sancțiuni a fost votat de toți cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunțaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluție adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice și nucleare nord-coreene.

Rezoluția urmărește realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum și oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluția menține embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul își dorea un embargou total și asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârșitul acestui an.

Textul final al documentului este unul mult mai moderat decât cel propus inițial de SUA. Primul proiect era „maximal” și prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere și gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaților săi , blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicția de a importa produse textile nord-coreene și inspectarea cu forța a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluțiile ONU.

Pentru a-și asigura sprijinul Rusiei și Chinei însă, Washingtonul a fost nevoit să își revizuiască pretențiile și să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluții „pașnice” a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menținut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină și motorină, potrivit Statelor Unite.

în urma negocierilor intense cu Beijingul și Moscova, Washingtonul a fostdeacord să elimine măsura înghețării activelor lideruluinord-coreean Kim Jong Un.. Statele Unite au dat asigurări că nu dorește schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Măsurile referitoare la expatriații nord-coreeni și inspectarea navelor suspecte sunt mai puțin stricte decât în textul inițial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaților. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...