După protestele masive, președintele Poloniei blochează legile care ar pune sub control justiția

După protestele masive, președintele Poloniei blochează legile care ar pune sub control justiția
Publicat: 24/07/2017, 13:25
Actualizat: 05/06/2018, 14:55

„Am decis să retrimit la Sejm (camera inferioară a Parlamentului), ceea ce înseamnă că îmi voi exercita dreptul de veto, proiectele de lege privind reformarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii”, a anunțat Duda.

Președintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al țării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiție în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

Andrzej Duda s-a consultat cu mai mulți experți înainte de luarea unei decizii, inclusiv cu avocați, sociologi, politicieni și filozofi. Dar a spus că persoana care l-a influențat cel mai mult a fost Zofia Romaszewska, un lider anticomunist în anii ’70 și ’80.

Potrivit lui Duda, Romaszewska i-ar fi transmis: „Domnule președinte, am trăit într-un stat în care procurorii aveau o poziție incredibil de puternică și puteau practic să facă totul. Nu aș vrea să mă întorc într-un astfel de stat”.

Conform formațiunilor politice din opoziție, proiectul încalcă separarea puterilor în stat și îi oferă partidului de guvernământ o influență asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curții Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.

Proiectul de lege prevede demiterea actualilor judecători de la Curtea Supremă, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției și aprobați de către președinte. Documentul îi oferă președintelui puterea de a emite reglementări pentru activitatea instanței. De asemenea, proiectul introduce o comisie disciplinară care, la inițiativa ministrului Justiției, ar analiza eventualele încălcări ale legislației sau ale eticii.

Deciziile marchează primul moment în care Andrzej Duda s-a delimitat de inițiativele lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Duda a fost promovat de Kaczynski pentru președinția partidului, în 2015, și a susținut agenda naționalistă a partidului, fără a se opune vreunei legi până acum.

Pe de altă parte, președintele polonez va semna un al treilea proiect de lege aprobat de Parlament privind sistemul judiciar, care va reorganiza modul de funcționare a instanțelor locale.

Vineri, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în fața Parlamentului și în fața sediului Curții Supreme din Varșovia, precum și în alte orașe din țară. Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în fața locuinței de vacanță a președintelui Duda din Jurata, localitate aflată pe coasta baltică, cerându-i acestuia să nu semneze proiectul de lege.

Departamentul de Stat american le-a cerut ambelor părți să „se asigure că orice reformă judiciară nu încalcă prevederile Constituției Poloniei sau obligațiile legale internaționale și că respectă principiile independenței judiciare și separării puterilor”, pledând pentru dialog.

În replică, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că legislația este o chestiune internă, iar guvernul nu va ceda în fața presiunii din străinătate.

Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale și de oameni noi, întrucât „funcționează încă alături de liniile comuniste și se bazează pe oameni din acel sistem politic”.

În același context, președintele polonez Andrzej Duda nu a acceptat invitația la discuții formulată de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, un fost premier polonez. Tusk a subliniat că acțiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor și standardelor europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația