Donald Trump se lamentează din nou înaintea summit-ului NATO. „Germania este la 1%, SUA este la 4%. NATO, mai mult în avantajul EUROPEI”

Donald Trump se lamentează din nou înaintea summit-ului NATO. „Germania este la 1%, SUA este la 4%. NATO, mai mult în avantajul EUROPEI
Publicat: 10/07/2018, 12:13
Actualizat: 02/10/2018, 16:13

Președintele SUA aduce aceste critici chiar cu o zi înainte de plecarea la summitul NATO de la Bruxelles.

În mesajul postat pe Twitter, Trump a precizat că Statele Unite ale Americii nu beneficiază de acțiunile NATO, la fel de mult cum beneficiază țările din Europa.

„Germania este la 1%, SUA este la 4% și NATO este cu mult mai mult în avantajul Europei decât în cel al SUA„, a continuat liderul de la Casa Albă, menționând Germania, o țintă predilectă a criticilor sale pe tema NATO.

„În plus, Uniunea Europeană are un surplus comercial de 151 de miliarde de dolari cu SUA, cu bariere tarifare mari vizând bunuri americane. NU!”, a mai adăugat președintele american.

Membrii NATO și-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Anul trecut, cancelarul german Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ținta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.

Trump a trimis săptămâna trecută email-uri către 9 state membre NATO, prin care le-a solicitat să majoreze cheltuielile militare la 2% din produsul intern brut până în 2024, așa cum au promis.

Președintele american va pleca marți de la Washington pentru a participa la summitul NATO ce va avea loc miercuri și joi la Bruxelles (11-12 iulie).

Și președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la summitul NATO, unde se va desfășura o reuniune distinctă, dedicată evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 11-12 iulie a.c., la Summitul Alianței Nord-Atlantice care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Programul va include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o întâlnire de lucru a liderilor aliați, precum și o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX.

Potrivit Administrației Prezidențiale, pe agenda Summitului NATO se vor regăsi teme extrem de importante, printre care procesul de adaptare a Alianței la realitățile mediului actual de securitate, context în care se vor stabili direcțiile principale de acțiune pentru perioada următoare. Totodată, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementării măsurilor strategice decise la Summiturile Aliate anterioare din Țara Galilor, din 2014, și de la Varșovia, din 2016.

„Se creează, așadar, cadrul pentru dezbaterea modalităților de întărire a posturii NATO de apărare și descurajare, de sporire a capacității Alianței de proiectare a stabilității în vecinătatea sa, precum și a perspectivelor de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară. Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securității la Marea Neagră, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuții aplicate privind evoluțiile situației de securitate din regiune, precum și de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atenției șefilor de stat și de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacității de reacție a forțelor aliate și facilitarea mobilității acestora în Europa”, se mai arată în comunicat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului