no author
Mihai Draghici - Mediafax
1988 vizualizări 19 feb 2017

În cursul unui discurs rostit sâmbătă seară (duminică dimineaţă, ora României) în faţa susţinătorilor, în statul Florida, Donald Trump a declarat, potrivit site-ului agenţiei Associated Press: "Priviţi ce se întâmplă în Germania, priviţi ce s-a întâmplat aseară în Suedia! Suedia, puteţi crede. Suedia. Au primit mulţi (imigranţi -n.red.). Au probleme pe care nu le credeau niciodată posibile".

Până acum nu s-a stabilit cu certitudine la ce a făcut referire preşedintele Statelor Unite. În ultima perioadă, în Suedia nu au fost semnalate incidente cu caracter terorist.

Afirmaţiile lui Donald Trump au generat o serie de semne de întrebare şi comentarii, inclusiv ironice. Spre exemplu, fostul premier al Suediei Carl Bildt a reacţionat prin Twitter: "Suedia, atac terorist? Ce a fumat? Sunt numeroase întrebări".

Catarina Axelsson, purtătorul de cuvânt al Ministerului suedez de Externe, a declarat că Guvernul de la Stockholm nu este la curent cu "niciun incident terorist major". Poliţia suedeză a transmis că nu va modifica nivelul de alertă antiteroristă. "Nu s-a întâmplat nimic care să conducă la modificarea nivelului de securitate", a dat asigurări Karl Melin, un purtător de cuvânt al Poliţiei.

Catarina Axelsson a declarat pentru agenţia Associated Press că Ambasada Suediei la Washington a luat legătura duminică după-amiază cu Departamentul de Stat american pentru a cere clarificări despre afirmaţiile preşedintelui Donald Trump.

Suedia a primit în anul 2015 un număr-record de 163.000 de cereri de azil. Ulterior, Guvernul Suediei a redus numărul extracomunitarilor care pot fi acceptaţi.

Cel mai recent atac terorist a avut loc în Suedia în decembrie 2010, când două bombe au explodat la Stockholm, incident soldat cu moartea agresorului şi rănirea altor două persoane.

În cursul discursului rostit sâmbătă seară în Florida, Donald Trump a enumerat şi atacuri comise recent în Germania, Franţa şi Belgia.

Potrivit BBC, este posibil ca Donald Trump să se fi referit la un videoclip difuzat vineri seară de postul tv american Fox News, un material de promovare a unui documentar despre violenţe comise de refugiaţi în Suedia. Într-adevăr, în Suedia "s-au amplificat atacurile armate şi violurile de când s-a adoptat politica de primire a extracomunitarilor", a confirmat Ami Horowitz, autorul documentarului Fox News.

Conform BBC, Fox News este printre posturile tv preferate de Donald Trump.

--

Citește și: