De ce nu doboară SUA și Japonia rachetele lansate Coreea de Nord

De ce nu doboară SUA și Japonia rachetele lansate Coreea de Nord
Publicat: 18/09/2017, 09:32

Mare parte dintre americani se întreabă de ce toate aceste arme sofisticate rămân nefolosite, mai ales că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, avansează pe drumul său către îndeplinirea unui vis: acela de a construi o armă nucleară capabilă să lovească Statele Unite ale Americii.

„Data viitoare când Coreea de Nord va lansa o rachetă, în special una care să traverseze teritoriul aliatului nostru, Japonia, sper să o doborâm, transmițând nord-coreenilor, dar și altor oameni, precum japonezii, că pot conta pe noi”, a declarat congresmanul Dana Rohrabacher în fața legiuitorilor americani în cursul acestei săptămâni.

„Dacă nu demonstrăm că putem folosi forța, nu există niciun motiv pentru care ei să creadă că o vom face”, a continuat aceasta, potrivit YahooNews.

Comandamentul american din Pacific a confirmat că racheta lansată vineri a fost una de rază intermediară. Ministerul Apărării de la Seul a apreciat că racheta a călătorit 3.700 de kilometri și a atins o altitudine maximă de 770 de kilometri.

Racheta, care a aterizat în Oceanul Pacific, a reprezentat cel mai lung zbor al unui proiectil nord-coreean.

Cei mai mulți experți sunt de părere că SUA ar trebui să răspundă acestor teste, doborând rachetele, tocmai pentru a demonstra că armele antinucleare pe care le dețin sunt de temut.

De ce nu sunt doborâte rachetele

Atât Statele Unite, cât și Japonia susțin că pot doborî orice rachetă care va constitui o amenințare pentru teritoriul lor, însă spun că lansarea care a pornit sirenele de alarmă japoneze nu a îndeplinit pragul necesar pentru folosirea capacităților antinucleare.

Dacă SUA și aliații săi „ar fi determinat un risc iminent, am fi doborât-o”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, amintind de arsenalul bogat al armatei.

În cazul Japoniei, capacitățile de apărare includ sisteme Patriot, care pot opri rachete de mică altitudine și rachete de tip SM-3, dezvoltate cu ajutor american, care pot doborî rachete balistice de rază intermediară și care ajung la altitudini mari.

Tehnologia este imperfectă, însă Pentagonul a demonstrat că aceasta poate lovi ținte precum rachetele intercontinentale și rachetele cu rază intermediară.

Totuși, Bruce Kingner, un cercetător din cadrul Heritage Foundation, a explicat că atunci când Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei, aceasta ajunge la altitudini mai mari decât pot atinge oricare dintre sistemele de apărare antibalistică din apropiere, incluzând sistemul SM-3.

Totodată, Japonia este o țară pacifistă, limitată prin Constituție la a desfășura acțiuni miliare doar atunci când este vorba despre apărarea proprie.

Hideshi Takesada, profesor la Universitatea Takushoku și expert în problematica nord-coreeană și în apărare, a declarat pentru AFP că Japonia plănuiește să intercepteze o rachetă balistică atunci când aceasta intră în spațiul aerian japonez sau atunci când diverse obiecte ajung pe teritoriul țării. Rachetele lansate recent au zburat mult deasupra Japoniei și nimic nu a ajuns la sol, astfel că Guvernul nu a dat niciun ordin de apărare.

Cu toate că Japonia dispune de tehnologie antirachetă decentă, este dificil să acopere întreaga suprafață a arhipelagului, după cum susțin experții.

„De asemenea, este dificil din punct de vedere tehnic să apreciezi în faza incipientă a lansării dacă o rachetă reprezintă o amenințare directă pentru teritoriul japonez”, a explicat Akira Kato, profesor de politică internațională la Universitatea J.F. Oberlin din Tokyo.

Japonia și SUA nu vor să riște și să intercepteze o rachetă care nu reprezintă o amenințare. O încercare de interceptare ratată ar putea stârni panica, iar Kim Jong-un ar scăpa de orice teamă și nu și-ar mai impune nicio limită.

Tacticile de doborâre a unei rachete balistice

Potrivit The New York Times, Statele Unite au văzut cum racheta lansată vineri era pregătită cu o zi înainte.

Tehnicile actuale de apărare antirachetă ale SUA se concentrează asupra opririi unei rachete nord-coreeane atunci când aceasta se află la mijlocul zborului sau în timpul stadiului „terminal” al arcului său balistic, atunci când aceasta se îndreaptă spre țintă.

Pentagonul dorește, de asemenea, să dezvolte tehnologii care să elimine rachetele în momentul în care acestea părăsesc locul lansării, atunci când ele se află în așa-numita „fază de creștere”. În acest moment al lansării racheta este mult mai vulnerabilă.

Totodată, forțele americane de apărare fac cercetări și în zona cibernetică, analizând posibilitățile de lansare a unor atacuri cibernetice, prin controlul unor lasere și drone capabile să doboare racheta balistică la scurt timp după lansarea ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi