1 august 201719:294836

Cum îşi arată Erdogan puterea. Defilarea celor 500 de arestaţi, plimbaţi prin Ankara încătuşaţi. "Vrem pedeapsa cu moartea!". VIDEO

Aproximativ 500 de cetăţeni turci au fost arestaţi după ce au fost aduşi în faţa instanţei cu acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat de anul trecut, din Turcia, desfăşurată în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan era plecat din capitală, în vacanţă la Marmaris, potrivit BBC. Ciocnirile care au urmat, cu armata fidelă lui Erdogan, au dus la moartea a peste 260 de persoane şi rănirea a peste 2.000.

Câţiva dintre cei încătuşaţi au fost batjocorâţi de cei adunaţi să îi vadă în timp ce erau escortaţi, pe străzile Ankarei, de către poliţişti către sediul instanţei. 

Procesul s-a concentrat pe evenimentele desfăşurate la baza aeriană Akinci, considerată a fi centrul de comandă al complotorilor.

Acuzaţiile reţinute în sarcina Inculpaţilor sunt de tentativă de asasinare a şefului de stat şi de omor.

Odată ajunşi la sediul instanţei, aceştia au fost întâmpinaţi de protestatari care cereau să le fie aplicată pedeapsa cu moartea. Printre protestatari se numărau şi cetăţeni ale căror rude au fost omorâte sau rânite în cadrul puciului eşuat.

Este cel mai concentrat proces în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.

Deşi statul turc a abolit pedeapsa cu moartea în 2004, Erdogan a propus un referendum, pe această temă, în cadrul discursului susţinut după ce cea mai mare parte a turcilor a votat în favoarea modificării Constituţiei şi extinderii prerogativelor preşedintelui turc.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.