Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA și Coreea de Nord: „Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală”

Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA și Coreea de Nord: „Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală
Publicat: 12/08/2017, 10:34
1. Poate SUA să încerce o„lovitură chirurgicală”?
Este foarte probabil ca aceasta să nu funcționeze suficient de bine. Facilitățile nucleare ale Coreei de Nord sunt dispersate și ascunse în mai multe zone cu teren muntos și accidentat al țării. Un eșec în distrugerea acestora ar lăsa circa 10 milioane de oameni din Seul, 38 de milioane de persoane din Tokyo și din împrejurimi și zeci de mii de militari americani și membri ai personalului Armatei SUA din nord-estul Asiei vulnerabili la atacuri, fie ele nucleare sau cu arme convenționale. Chiar dacă americanii ar reuși să șteargă de pe fața pământului toată infrastructura balistică a Phenianului, Seulul ar rămâne vulnerabil la atacurile din partea artileriei nord-coreene.
2. De ce ar putea recurge Kim Jong-un la soluția nucleară?
„Chiar și un atac limitat” din partea SUA„ar risca să fie înțeles de nord-coreeni drept începutul unei lovituri de amploare mult mai mare, iar aceștia ar putea alege să-și folosească armele nucleare”, a spus pentru The Independent Jeffrey Lewis, directorul programului de nonproliferare din estul Asiei, la Institutul de Studii Internaționale Middlebury. Cumva, SUA ar trebui să trimită semnale atât pentru Coreea de Nord, cât și pentru China – principalul partener comercial al Phenianului – că un atac militar foarte precis este o opțiune limitată și că ar trebui să evite represaliile nucleare.
3. Este o opțiune schimbarea regimului din Coreea de Nord?
Un nou lider nu ar conduce neapărat la un nou mod de gândire și la o nouă abordare în ceea ce privește conducerea Coreei de Nord. Expunerea prelungită a lui Kim Jong-un la valorile occidentale în timpul școlarizării în Elveția a condus la speculații potrivit cărora ar putea alege să-și deschidă țara în fața lumii – totul până când a preluat puterea și a dovedit exact contrariul. Cu atât mai mult cu cât, în cazul în care Kim ar fi țintit pentru înlăturarea sa de la conducerea statului, odată cu el ar trebui să plece și întreaga echipă de conducere de la Phenian. În aceste condiții, China, care se teme atât de o criză a refugiaților, cât și de apariția trupelor americane la graniță, va căuta cel mai probabil să susțină actualul regim.
4. În acest context, este un război total cea mai bună opțiune a SUA?
O invazie totală ar fi necesară pentru cucerirea artileriei nord-coreene și a infrastructurii sale nucleare. Totuși, orice semnal de lovitură iminentă – precum consolidarea puterii armate a SUA, mobilizarea Coreei de Sud și a Japoniei și evacuarea cetățenilor americani din regiune – ar putea determina Phenianul să reacționeze, preventiv. China și Rusia ar putea fi și ele atrase în vâltoarea conflictului.
„Realist vorbind, războiul trebuie evitat. Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală”, a spus și John Delury, asistent universitar de Studii Internaționale la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.
5. Cum s-ar putea răzbuna Coreea de Nord?
Cel mai probabil, reacția imediată ar fi aceea a unui schimb de focuri masiv cu Seulul și împrejurimile. Unitățile artileriei nord-coreene instalate de-a lungul graniței pot fi activate mai repede decât flota aeriană sau cea navală, la fel ca și infrastructura nucleară de mari dimensiuni care poate ținti bazele Coreei de Sud, ale Japoniei sau pe cele americane din regiune, activând astfel arme biologice, nucleare sau chimice. Aceste țări au instalate sisteme militare anti-balistice, dar nu pot garanta că acestea au puterea necesară să contracareze orice atac. Japonia a început deja să-și sfătuiască cetățenii în legătură cu atitudinea pe care trebuie s-o adopte în cazul în care o rachetă lovește în apropierea lor – în principiu să încerce să găsească un adăpost subteran, iar firmele americane au început să promoveze adăposturile împotriva atacurilor nucleare. În vreme ce deocamdată este neclar dacă regimul de la Phenian are capacitatea de a lovi orașe americane precum Denver sau Chicago, la fel de neclară este și puterea sistemelor de apărare americane de a contracara atacuri, lucru care sporește anxietatea SUA.
6. Care ar fi nota de plată dacă SUA și Coreea de Nord ar începe războiul?
Coreea de Sud strânge în jurul său aproximativ 1,9% din economia lumii și este țara gazdă pentru multe companii importante, inclusiv Samsung Electronics și Hyundai. O scădere drastică a activității multinaționalelor din teritoriu cauzată de izbucnirea unui război în peninsulă ar provoca daune importante atât în regiune, cât și la nivel global – iar asta chiar și fără eventuale atacuri nucleare lansate de Coreea de Nord. Piețele financiare globale ar suferi un șoc imens pe termen scurt, iar valoarea aurului, a dolarului american și a francului elvețian ar fi în mare pericol.
„Criza umanitară și reconstrucția economică a Peninsulei Coreene după un asemenea conflict nuclear ar necesita cooperare internațională la scară largă, condusă de China, de SUA și de Uniunea Europeană și ar dura mai bine de un deceniu până când economia s-ar pune din nou pe picioare”, susține Rajiv Biswas, economist-șef pentru regiunea Asia-Pacific pentru IHS Markit.
7. Care sunt opțiunile care rămân deschise?
Mulți analiști ar spune că este timpul să începem să lucrăm pentru ca situația să nu se înrăutățească. Oprirea Coreei de Nord de la obținerea și dezvoltarea unor arme termonucleare sau a unor echipamente balistice mult mai avansate este un scop care merită urmărit, arată Lewis. Acesta a sugerat că o variantă ar putea fi reducerea efectivelor americane desfășurate în jurul Coreei de Nord. Problema referitoare la ce poate face Coreea de Nord să dea înapoi este una care„trebuie dezbătută public, în Congres, dar și cu nord-coreenii, în loc să avem conversații imaginare despre scenarii de război”, a mai spus și Delury.„Opțiunea realistă este calea diplomatică, una care încetinească lucrurile. Iar pentru asta va fi nevoie de multe negocieri”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...