15 aprilie 201710:2837613

Coreea de Nord, „gata de un atac nuclear”. Parada de putere care arată tensiunea de la Pyongyang

Regimul Kim Jong-un a făcut un show de putere la parada anuală dedicată „zilei soarelui”, care are loc anual pentru aniversarea naşterii „părintelui” nord-coreean Kim Il Sung, arătând un mare număr de modele de rachete balistice, unele intercontinentale. Chiar dacă este prea devreme pentru a şti dacă toate rachetele sunt şi funcţionale, experţii citaţi de presa internaţională arată că gestul este menit să sublinieze angajamentul Coreei de Nord în programul de dezvoltare a rachetelor. În contextul în care agenţia de presă de stat a scris despre „isteria militară serioasă” a lui Trump, iar armata a avertizat în repetate rânduri cu reacţii dure la provocările americane, un oficial militar nord-coreean a declarat că statul este pregătit de atac, în cazul unor acţiuni ostile ale SUA: „Vom răspunde la război cu război şi suntem gata să lovim cu atacuri nucleare împotriva oricăror atacuri nucleare”. O altă noutate este că la festivitate nu a participat niciun oficial chinez, în contextul în care China, singurul mare aliat al dictaturii nord-coreene, a dezaprobat escaladarea tensiunilor în regiune.

Coreea de Nord a expus noi modele de rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi un model lansat de pe submarine, la parada militară care a marcat a 105-a aniversare a „părintelui” fondator Kim Il Sung, sâmbătă dimineaţă, în contextul în care către Peninsula Coreeană se deplasează grupul naval de atac al SUA condus de portavionul USS Carl Vinson.

Mai mult ca la alte parade, tema celei de astăzi au fost rachetele. Soldaţi, tancuri, lansatoare de rachete şi formaţii de avioane care zburau în formaţii de 105 au completat parada.

„Suntem gata să răspundem la un război cu război. Suntem gata să lovim cu atacuri nucleare împotriva oricărui atac nuclear”, a declarat Choe Ryong-Hae, un oficial nord-coreean citat de agenţiile internaţionale.

Spre deosebire de alte parade la care participă dictatorul Kim Jong-un, astăzi nu a participat niciun oficial chinez, în contextul în care China este singurul mare aliat al Coreei de Nord, care însă s-a declarat împotriva testelor nucleare şi cu rachete balistice tot mai dese organizate de Pyongyang şi a făcut apel la calmarea tensiunilor din regiune, arată Reuters.

Experţi în armamente, intervievaţi de Reuters, arată că unele dintre modele expuse sâmbătă la paradă sunt modele noi de rachete balistice intercontinentale. Cu toate că regimul nord-coreean susţine că a dezvoltat rachete capabile să lovească SUA, experţii sunt de părere că sunt departe de a stăpâni tehnologia necesară.

Nord-coreenii au expus două noi tipuri de rachete intercontinentale, montate pe camioane, arătând că Pyongyang-ul dezvoltă „un nou concept” de astfel de rachete. Ar fi vorba despre modele intercontinentale KN-08 şi KN-14. „Totuşi, Coreea de Nord are un obicei de a expune aceste noi concepte la parade, înainte măcar să le testeze sau să le lanseze. Sunt încă primele zile pentru aceste prototipuri de rachete”, este de părere Melissa Hanham, cercetătoare la Middleburry Institute of International Studies din California, citată de Reuters.

La paradă au fost expuse şi rachetele balistice lansate de pe submarine, Pukkuksong, aceasta fiind prima oară când Coreea de Nord a expus public acest tip de rachete care ar avea o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

„Se sugerează un angajament pentru acest program. Mai multe rachete de submarin par o delcaraţie de intenţie pentru a progresa cu acest program”, spune Joshua Pollack, editor la Nonproliferation Review, publicaţie de la Washington, citat de Reuters.

Agenţia de stat KCNA a arătat că administraţia Trump a dezvoltat o „isterie militară serioasă” care a atins „o fază periculoasă care nu mai poate fi trecută cu vederea”.

SUA au avertizat că politica de „răbdare strategică” faţă de Coreea de Nord a luat sfârşit, iar vicepreşedintele SUA Mike Pence vine la Seoul, în Coreea de Sud, duminică, în cadrul unei călătorii de 10 zile prin Asia.

China, marele aliat al nord-coreenilor, a crescut şi ea presiunea pe Pyongyang, interzicând importurile de cărbune din Coreea de Nord din luna februarie, ca parte a sancţiunilor impuse de ONU. Cărbunele este cel mai important produs de export nord-coreean, conform Reuters.

SUA au trimis în regiune un grup naval de atac condus de portavionul USS Carl Vinson, care mai conţine distrugătoare şi crucişătoare. Preşedintele Donald Trump a lansat un mesaj extrem de dur la scurt timp după ce a ordonat atacul asupra Siriei: „Coreea de Nord caută necazuri. Dacă China decide să ajute, ar fi foarte bine. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! USA”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.