7 august 201722:302739

Coreea de Nord, ameninţare explicită: "Nu avem intenţia de a folosi arme nucleare sau de a ameninţa cu arme nucleare altă ţară cu excepţia SUA”

Coreea de Nord a anunţat luni că "în niciun caz" nu va negocia programul naţional privind armele nucleare şi a acuzat Statele Unite că au împins situaţia la "extrem", potrivit ministrului nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, relatează site-ul agenţiei DPA.

"Nu vom aduce în niciun caz rachetele nucleare şi balistice pe masa negocierilor. Nu trebuie să ne abatem nici măcar un centimetru de la drumul nostru pentru a susţine forţele nucleare alese de noi, dacă politica ostilă şi ameninţarea nucleară a SUA împotriva Coreei de Nord nu sunt eliminate în mod fundamental", a declarat Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean de Externe, în cadrul celui mai mare forum de securitate din Asia, la Manila.

Şeful diplomaţiei de la Phenian a acuzat Washingtonul că a creat o situaţie în care Coreea de Nord este obligată să se apere, spunând că "din cauza acţiunilor arbitrare ale Statelor Unite, situaţia din Peninsula Coreeană se îndreaptă în continuare spre extrem, cu pericolul unui conflict în continuă creştere".

Ri Yong Ho a subliniat faptul că Phenianul este o "putere nucleară responsabilă şi are capacităţi pentru ICBM (rachetă balistică intercontinentală)".

"Nu avem intenţia de a folosi arme nucleare sau de a ameninţa cu arme nucleare altă ţară cu excepţia SUA, dacă această ţară nu se alătură acţiunii militare a SUA împotriva Coreei de Nord", a spus diplomatul.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.