Coreea de Nord amenință SUA cu un „atac inevitabil”. Replica imediată a lui Trump

Coreea de Nord amenință SUA cu un „atac inevitabil. Replica imediată a lui Trump
Publicat: 24/09/2017, 13:17
Actualizat: 24/09/2017, 13:18

Declarațiile ministrului de Externe nord-coreean, Ri Yong Ho, făcute la ONU, au venit la câteva ore după ce bombardierele B-1B Lancer ale flotei SUA, escortate de avioane militare au zburat peste coasta nord-coreeană, într-o demonstrație de forță a Pentagonului care a arătat gama de opțiuni militare pe care le are Trump la dispoziție, notează Reuters.

Discursul lui Ri a venit ca ultima picătură în paharul declarațiilor agresive, în contextul unei săptămâni cu tensiuni în creștere continuă între Washington și Phenian, culminând cu insulte personale între Donald Trump și Kim Jong-Un. Președintele american l-a numit pe Kim„nebun”, la o zi după ce liderul nord-coreean i-a transmis că este„bolnav psihic”.

Sâmbătă, disputele au continuat atunci când Ri a spus despre Trump că este„o persoană cu probleme mintale, dominată de megalomanie și autosatisfacție” care încearcă să transforme Națiunile Unite într-un„cuib de gangsteri”. Ri a mai spus că Trump însuși s-a angajat într-o misiune suicidară, după ce liderul SUA s-a referit la Kim Jong-Un ca la o persoană aflată într-o misiune sinucigașă.

Ri a mai avertizat și că Phenianul este gata să se apere dacă SUA dau vreun semn că ar încerca să conducă o operațiune de neutralizare a sediilor militare nord-coreene sau de a derula atacuri armate împotriva statului comunist.

„Acum suntem, în sfârșit, la doar câțiva pași distanță de scopul final de a ne completa forța nucleară”, a declarat Ri la adunarea anuală a liderilor lumii. Acesta a mai spus că sancțiunile nu vor avea niciun efect în oprirea programului de dezvoltare a armelor nucleare, iar scopul final este acela de a ajunge la un ecehilibru de putere cu SUA.

Replica lui Trump:„Nu vor mai fi prin preajmă mult timp!”

La câteva ore de la declarațiile ministrului nord-coreean de Externe, Donald Trump a transmis o replică pe Twitter, arătând că a auzit de a avut de spus oficialul de la Phenian și că, dacă aceștia continuă să fie„ecoul” lui Kim Jong-Un,„nu vor mai fi mult prin preajmă”.

„Tocmai l-am auzit pe ministrul de Externe al Coreei de Nord vorbind la ONU. Dacă acestea sunt ecouri ale gândurilor Micului Om-Rachetă, atunci nu vor mai fi în preajmă pentru mult timp!”, a scris președintele SUA.

Sâmbătă, Pentagonul a anunțat că bombardiere americane s-au apropiat de coastele de est ale Coreei de Nord, într-o demonstrație de forță a Administrației Donald Trump.

„Manevra are rolul de a demonstra că președintele Donald Trump are o gamă largă de opțiuni militare, pentru a învinge orice amenințare”, a declarat sâmbătă seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

„Acesta este cel mai îndepărtat punct situat la nord de Zona demilitarizată în care un avion de vânătoare sau bombardier american a ajuns în largul Coreei de Nord în secolul 21, situație care evidențiază seriozitatea cu care tratăm comportamentul nechibzuit al Phenianului”, a precizat Dana White.

„Această misiune este o demonstrație privind determinarea Statelor Unite și un mesaj clar că președintele are o gamă largă de opțiuni militare pentru a învinge orice amenințare. Suntem pregătiți să utilizăm o gamă largă de capabilități militare pentru a ne apăra țara și aliați SUA”, a dat asigurări reprezentantul Pentagonului, citat de BBC News online.

Rusia cere „minților înfierbântate” să înceteze cu „abordarea copiilor de grădiniță”

În cursul zilei de sâmbătă, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a lansat un apel la calm în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord, îndemnând „mințile înfierbântate” să înceteze „abordarea copiilor de grădiniță”, după insultele între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-Un.

Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun” vineri, după ce liderul nord-coreean a afirmat că președintele SUA este „senil” și „deranjat mintal”. Anterior, Donald Trump avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va amenința Statele Unite sau aliați ai acestei țări.

„Trebuie să calmăm mințile înfierbântate”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, în cursul unei conferințe de presă organizate la reuniunea Adunării Generale ONU, în orașul american New York.”Continuăm eforturile pentru o abordare de tip rezonabil, nu una emoțională, a certurilor între copii degrădiniță…”, a adăugat Serghei Lavrov, referindu-se la schimburile de replici dintre Donald Trump și Kim Jong-Un.

SUA și Japonia, exerciții militare comune

Armata japoneză a anunțat, vineri, că mai multe nave de luptă desfășoară exerciții militare în zona peninsulei Coreea alături de portavionul american „Ronald Reagan”, ca reacție la repetatele amenințări lansate de regimul de la Phenian, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Grupul de luptă „Reagan” va desfășura și în luna octombrie un exercițiu militar alături de forțele navale sud-coreene, potrivit ministrului de Apărare de la Seul.

Portavionul Reagan, ce este dislocat în Japonia, desfășoară exerciții militare în regiune încă din 11 septembrie în apele teritoriale ale Japoniei, se arată într-un comunicat al forțelor maritime nipone. La acest exercițiu mai participă trei nave japoneze de război, inclusiv două distrugătoare. Exercițiul se va finaliza la 28 septembrie.

Statele Unite și aliații regionali desfășoară cu regularitate astfel de exerciții militare în proximitatea Peninsulei Coreea, în contextul în care regimul de la Phenian continua să-și dezvolte programele nucleare și balistice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?