Cine este „răsfățatul de extremă dreapta” care îi scrie discursurile lui Trump și devine treptat „principalul vinovat” pentru închiderea Guvernului american

Cine este „răsfățatul de extremă dreapta care îi scrie discursurile lui Trump și devine treptat „principalul vinovat pentru închiderea Guvernului american
Publicat: 23/01/2018, 13:33

O stea în devenire a politicii „trumpiste”

La 32 de ani, consilierul politic Stephen Miller este „o stea în devenire a extremei-drepte”, ajungând deseori în paginile ziarelor, pentru declarațiile sale controversate, scrie Business Insider.

Influența lui Miller la Washington a crescut și mai mult, după ce tânărul s-a transformat într-un „actor-cheie” al discuțiilor privind „închiderea” Guvernului american. Miller a acceptat să fie surogatul lui Trump, pentru a defini poziția Casei Albe cu privire la imigrație.

Abordările sale dure și înclinația spre politică l-au transformat într-o forță demnă de luat în seamă. Înainte să ajungă o figură centrală în administrația Trump, Miller era un activist conservator plin de vervă și a lucrat pentru diverse campanii din Congres.

Conservator la o vârstă fragedă

Stephen Miller s-a născut în Santa Monica, California, în data de 23 august 1985, într-o familie de evrei. Pe fondul persecuției etnice, rudele sale îndepărtate au imigrat din Belarus în SUA. Familia sa a fost una liberală, dar Miller spune că a devenit un conservator convins de la o vârstă fragedă.

În 2002, la vârsta de 16 ani, Miller i-a transmis o scrisoare editorului ziarului din liceul său, în care preciza că „Osama Bin Laden s-ar simți bine la Liceul din Santa Monica”. Miller s-a arătat deranjat de atitudinea anti-război a consiliului elevilor, după atentatele din 11 septembrie 2001. Nu a trecut mult timp și Miller a ajuns să vorbească la un radio conservator din LA.

În 2017, presa a publicat un clip video în care Miller ține un discurs la Santa Monica High. Tânărul spune că elevii nu ar trebui să-și adune singuri gunoiul, deoarece „există mulți oameni de serviciu, plătiți să facă asta în locul lor”. Cei prezenți l-au huiduit pe Miller, care a părăsit scena.

Miller a urmat cursurile Duke University, unde a devenit un conservator controversat. Mai mult, acesta a apărut la CNN, pentru a-i apăra pe câțiva dintre jucătorii de lacrosse de la Duke, acuzați de viol.

La Duke University, Miller a avut discuții cu naționalistul alb Richard Spencer. În timp ce Spencer a susținut că l-a „pregătit” pe Miller în timpul universității, consilierul politic neagă afirmațiile.

În 2007, tânărul a absolvit universitatea cu diplomă în științele politice și a devenit purtătorul de cuvânt al conservatorilor Michele Bachmann din Minnesota și John Shadegg din Arizona.

Imigranții, una din principalele sale ținte

În 2009, Miller a lucrat pentru senatorul și viitorul procuror general Jeff Sessions, în calitate de consilier politic și director de comunicare.

În 2013, Miller a pledat împotriva unei legi care ar fi creat o pârghie pentru cetățenie în cazul imigranților fără documente legale din SUA.

Miller s-a alăturat campaniei lui Donald Trump în 2016, devenind senior-consilierul politic al acestuia. Aici și-a „cimentat” poziția prin redactarea discursurilor lui Trump și a vorbit el însuși la mitinguri. Ulterior, a fost inclus în echipa de politică economică de la Casa Albă.

În timpul campaniei, Miller s-a apropiat de viitorul strateg-șef de la Casa Albă, Steve Bannon. Miller a invitat ulterior mai mulți editori și scriitori de la Breitbart News, organizație condusă în trecut de Bannon, pentru a discuta despre imigrație.

În ianuarie 2017, după ce a stat un timp în echipa de tranziție a președintelui SUA, Miller a ajuns în echipa de consiliere politică. Tânărul a jucat un rol esențial în implementarea restricțiilor de călătorie, restricțiile privind imigrarea și taberele pentru refugiați și a criticat tribunalele care nu i-au acceptat politica.

Miller a scris unele din cele mai cunoscute discursuri ale lui Trump, inclusiv pe cel inaugural și cuvântarea din cadrul Convenției Naționale Republicane din iulie 2016.

Evacuat din studioul unei televiziuni

În vara lui 2017, strategul lui Trump a avut un schimb de replici cu un corespondent CNN, Jim Acosta, în timpul unei conferinței despre limitarea imigrației și eliminarea programului Loteria Vizelor.

Miller s-a remarcat printr-o ieșire furioasă și în timpul unui interviu cu jurnalistul CNN Jake Tapper, în ianuarie 2018. Tapper l-a provocat pe Miller să răspundă la întrebări legate de unele din cele mai „fierbinți” subiecte și interviul s-a încheiat brusc, după ce paznicii l-au scos pe politician din studio.

Opinia publică americană a început să-l considere pe Miller vinovat de „shutdown”-ul guvernamental. Totodată, senatorul Lindsay Graham a declarat că, „atât timp cât Stephen Miller gestionează negocierile privind imigrația, n-o să ajungem nicăieri”.

În ultima vreme, Miller a devenit un provocator controversat, promotor al politicii de dreapta. Ținând cont de faptul că acesta are o agendă conservatoare încă „din adolescență”, Stephen Miller nu se va opri prea curând, scrie BI.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață