Cine e Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag: „Voi apăra interesele diasporei ROMÂNE, mai ales că mi-am păstrat și cetățenia română”

Publicat: 25/09/2013, 08:47
Actualizat: 29/07/2014, 19:28

Bernd Fabritius, născut la Sibiu, a devenit primul român ales în Bundestag, postură din care speră că va putea ajuta și România, care are nevoie de o prezentare „realistă și credibilă” pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) își propune să fie „glasul” din Bundestag al sașilor, dar și al românilor aflați în Germania. „Mi-am propus să apăr interesele conaționalilor care m-au ales, dar și ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat și cetățenia română”, a precizat Fabritius.

Sasul originar din Agnita, județul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliații bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona orașului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de sași transilvăneni și 25.000 de români.

Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX că a plecat din România împreună cu părinții, după ce au așteptat 16 ani acordul autorităților comuniste.

„Eram un copil când am plecat, motivul fiind reîntregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat într-un lagăr de concentrare din Rusia, de unde a scăpat mai mult mort decât viu”, își amintește sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagăr în fosta Republică Democrată Germană, bunicul său s-a întors în România pentru scurt timp, pentru a pleca apoi în Republica Federală Germania. Pentru a fi alături de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus în 1969 o cerere de reîntregire a familiei. Cererea i-a fost însă aprobată abia după 16 ani, în 1985.

După ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian și științe politice la Institutul de Științe Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ în viața comunității sașilor din Germania. Din 1998 a deținut diverse funcții de conducere atât în cadrul asociațiilor săsești, cât și în cadrul administrației locale. În prezent este președintele Asociației sașilor transilvăneni din Germania.

„Prezentare realistă și credibilă pentru România”

Foto: Facebook

A păstrat însă legătura și cu țara natală, chiar dacă în România mai are doar două verișoare, care trăiesc în Agnita. „Vin foarte des în România, să-mi vizitez prietenii, cei mai mulți fiind din Sibiu, orașul în care am copilărit”, a declarat Fabritius. Totodată, Fabritius este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” și la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Recunoaște, însă, că în ultimul timp nu a mai putut ajunge aici să predea, fiind implicat în campania electorală pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminică.

Ultima dată a fost în România în urmă cu două săptămâni. S-a întâlnit atunci cu reprezentanți ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acordă despăgubiri pentru „puținii supraviețuitori” sași ai lagărelor de concentrare din Rusia.
Alegerea sa în Bundestag nu a trecut neobservată printre prietenii din România. „De dimineață îmi tot sună telefonul. Toți mă caută să mă felicite. Unul dintre primii români cu care am vorbit a fost ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. Am fost sunat și de consulul de la Müchen, precum și de Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în cadrul Parlamentului”, a spus Fabritius.
Bernd Fabritius consideră că este în interesul etnicilor germani să arate România într-o lumină realistă. „Nu trebuie să ascundem problemele, dar nici nu e cazul să prezentăm totul în negru. Cred că în momentul de față România are nevoie de o prezentare realistă și credibilă pentru a-și îmbunătăți imaginea”, apreciază primul român din Bundestag.

Cătălina Mihai, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri