Cinci lecții despre Siria și Statul Islamic, pe care le-a învățat fostul șef CIA. „Aici nu se aplică regula Las Vegas. Ce se întâmplă acolo nu rămâne acolo”

Cinci lecții despre Siria și Statul Islamic, pe care le-a învățat fostul șef CIA. „Aici nu se aplică regula Las Vegas. Ce se întâmplă acolo nu rămâne acolo
Publicat: 06/05/2017, 16:35
Actualizat: 07/05/2017, 12:30

Generalul în rezervă David Petraeus, fost director al CIA și fost comandant al trupelor americane și ale NATO în teatrele de operații din Irak și Afganistan, a vorbit la București despre cinci lecții pe care le-a învățat după experiența sa militară din Orientul Mijlociu, despre intensificarea extremismului și de ce combaterea Statului Islamic sau rezolvarea conflictului sirian sunt atât de complicate.

Prima ar fi că spațiile neguvernate sau guvernate inadecvat în Orientul Mijlociu, dar și în nordul Africii, în estul sau centrul Asiei, vor fi exploatate de extremiștii islamici. Nu se pune problema dacă, ci când și cât de semnificativă va fi această exploatare. A doua lecție este că efectele extremismului din aceste zone nu vor fi izolate în acele zone specifice, ci vom asista la un Cernobîl politic precum Siria, care este o țară în descompunere (meltdown), care dă naștere la violență, extremism, instabilitate și un tsunami de refugiați nu doar în țările învecinate, ci și în cele europene. Ceva trebuie făcut, aici nu se aplică regula Las Vegas, care zice că ce se întâmplă acolo rămâne acolo. Nu rămâne acolo, din nefericire se răspândește”, a explicat Petraeus.

A treia concluzie a generalului ține de implicarea SUA în aceste situații, el considerând că este nevoie de inițiativă din partea americană, nu de retragere sau neparticipare: „În aproape toate cazurile, SUA vor trebui să ia inițiativă. Nu trebuie să atace problema singură, ar trebui să aibă o coaliție de parteneri cât mai mare posibil – toți aliații tradiționali și alți parteneri care au apărut în ultimii ani, iar asta include și țări musulmane. Dacă vă gândiți, intensificarea extremismului este mai degrabă o ciocnire în interiorul unei civilizații, în lumea islamică, pentru care este o luptă existențială, decât o ciocnire între civilizații, deși există elemente și în acest sens. Dar până la urmă, SUA are mai multe avantaje la îndemână pentru a susține forțele unei națiuni gazdă – vorbim de această armadă de drone, de instrumente pentru lovituri de precizie, de abilitatea de forță industrială pentru a pune la dispoziție informații”.

A patra lecție este că avem un paradox. Nu putem contracara terorismul, Statul Islamic și al Qaeda, doar prin operațiuni antiteroriste. Cu alte cuvinte, nu poți folosi doar atacuri cu drone și operațiuni Delta Force pentru a rezolva această problemă, e nevoie de un răspuns cuprinzător. Iar până la urmă, înfrângerea Statului Islamic nu este suficientă. Este mai importantă lupta de după luptă. Va fi lupta pentru putere și pentru împărțire a resurselor și așa ajungem la subiectul acestei conferințe – guvernarea. Dacă există o guvernare care este reprezentativă pentru toate elementele din societate, reacționează la cererile lor în limita resurselor disponibile și garantează drepturile minorităților în cadrul conducerii majoritare, atunci probabilitatea de a avea un teren fertil pentru plantarea extremismului și apariția unui Stat Islamic 3.0 este mult mai scăzută”, a mai spus generalul Petraeus.

Cea de-a cincea și ultima lecție la care Petraeus a făcut referire ține de sustenabilitatea măsurilor luate în abordarea extremismului, care trebuie gândită pe parcursul mai multor generații, nu doar a câțiva ani.

„A cincea lecție este recunoașterea faptului că ne aflăm într-o luptă a generațiilor. Nu este o luptă de 10 ani sau de câțiva ani, este o luptă de zeci de ani, una de generații. Dacă realizăm acest lucru, atunci vedem că strategia trebuie să fie sustenabilă pe termen lung. Dacă vorbim despre ce ar trebui făcut în astfel de regiuni, sustenabilitatea ar trebui să fie parte a ecuației. Sustenabilitatea se măsoară cu două unități: cheltuielile de sânge și cheltuielile financiare. Ce facem în Irak, în Siria, ce am făcut în Afganistan, trebuie să fie sustenabil, pentru că va trebui să facem aceste lucruri mult timp”, a mai adăugat fostul director CIA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată