226 vizualizări 16 iul 2017

De îndată ce persoana intră în cabină, telefonul începe să sune. Odată ridicat receptorul, se aud următoarele: "Am venit în 1986 din cauza situaţiei economice din Irlanda. Motivul venirii mele aici a fost nevoia unui loc de muncă, pe care nu l-aş fi găsit acolo. Aveam nevoie de un serviciu, părinţii mei tocmai decedaseră", se aude de la celălalt capăt al firului. "Locuiam în Belarus şi am trecut prin catastrofa de la Cernobîl", o altă poveste se face auzită.

Sunt doar două dintre vocile înregistrate a 70 de imigranţi din Bangladesh, Gambia, Yemen şi nu numai care povestesc cum au venit în SUA. Iniţiativa îi apartine artistului afgan, cu cetăţenie americană, Aman Mojadidi, care a colectat aceste poveşti.

"Voiam să pun în scenă problema imigraţiei într-un context urban, pe fondul unei retorici anti-imigraţie pe care o vedem în lume. New York este un oraş model, în această privinţă, construit de imigranţi şi nu distrus de către ei", a declarat, pentru CNN, din Paris, Aman Mojadidi.

Artistul a pus cap la cap proiectul în urmă cu trei ani. Când a început adunarea lor propriu-zisă, cu doar trei luni înainte de campania prezindenţială, totul a căpătat o semnificaţie şi mai puternică.

"Oamenii erau suspicioşi şi stresaţi", povesteşte el despre cei la care a încercat să ajungă pentru a le auzi poveştile, fie când tocmai ieşeau dintr-un supermarket, fie petrecea o zi întreagă cu ei, la masă, într-un restaurant.

"E ceea ce oamenii au nevoie să asculte. Sunt şi ei oameni", a mai spus el. Feedback-ul nu a întârziat să apară. "Stră-stră-străbunica mea a venit aici din Germania. Experienţele lor ca imigranţi mi-au amintit de acest lucru", a povestit un tânăr, la ieşirea din cabina telefonică.

--

Citește și: