16 iulie 201713:37226

Cele trei cabine telefonice din Times Square care spun povestea imigranţilor veniţi în SUA. VIDEO

Într-o eră în care smartphone-urile sunt omniprezente, trei cabine telefonice, plasate în Times Square, în New York, vin să spargă rutina celor care trec prin piaţă. Curioşii care intră în cabine pentru a-şi face selfie nu pleacă doar cu o fotografie, ci şi cu o poveste de viaţă, spusă de la celălalt capăt al firului de un imigrant, devenit cetăţean american, potrivit CNN.

De îndată ce persoana intră în cabină, telefonul începe să sune. Odată ridicat receptorul, se aud următoarele: "Am venit în 1986 din cauza situaţiei economice din Irlanda. Motivul venirii mele aici a fost nevoia unui loc de muncă, pe care nu l-aş fi găsit acolo. Aveam nevoie de un serviciu, părinţii mei tocmai decedaseră", se aude de la celălalt capăt al firului. "Locuiam în Belarus şi am trecut prin catastrofa de la Cernobîl", o altă poveste se face auzită.

Sunt doar două dintre vocile înregistrate a 70 de imigranţi din Bangladesh, Gambia, Yemen şi nu numai care povestesc cum au venit în SUA. Iniţiativa îi apartine artistului afgan, cu cetăţenie americană, Aman Mojadidi, care a colectat aceste poveşti.

"Voiam să pun în scenă problema imigraţiei într-un context urban, pe fondul unei retorici anti-imigraţie pe care o vedem în lume. New York este un oraş model, în această privinţă, construit de imigranţi şi nu distrus de către ei", a declarat, pentru CNN, din Paris, Aman Mojadidi.

Artistul a pus cap la cap proiectul în urmă cu trei ani. Când a început adunarea lor propriu-zisă, cu doar trei luni înainte de campania prezindenţială, totul a căpătat o semnificaţie şi mai puternică.

"Oamenii erau suspicioşi şi stresaţi", povesteşte el despre cei la care a încercat să ajungă pentru a le auzi poveştile, fie când tocmai ieşeau dintr-un supermarket, fie petrecea o zi întreagă cu ei, la masă, într-un restaurant.

"E ceea ce oamenii au nevoie să asculte. Sunt şi ei oameni", a mai spus el. Feedback-ul nu a întârziat să apară. "Stră-stră-străbunica mea a venit aici din Germania. Experienţele lor ca imigranţi mi-au amintit de acest lucru", a povestit un tânăr, la ieşirea din cabina telefonică.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.