19 aprilie 201722:48524

Casa Albă încearcă să înlăture confuzia. Unde merg navele despre care se credea că au fost trimise în Australia

Preşedinţia SUA a respins, miercuri, sugestiile potrivit cărora ar fi indus în eroare publicul privind trimiterea unui grup naval militar spre Coreea de Nord, atribuind eventuala confuzie Pentagonului, situaţie ce indică disensiuni, după ce presa a relatat că navele au mers iniţial spre Australia.

"Preşedintele Donald Trump a spus că avem un grup naval care se îndreaptă spre Peninsula Coreea. Acest lucru este adevărat. S-a întâmplat şi se întâmplă. Mai bine spus, se întâmplă în acest moment", a declarat miercuri seară, potrivit publicaţiei The Hill, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, părând să nu ştie exact unde se află în acest moment grupul naval militar.

Pe 9 aprilie, Preşedinţia SUA a anunţat că portavionul USS Carl Vinson şi grupul naval aferent nu vor mai face escală în Australia şi se vor îndrepta spre Marea Japoniei, pe fondul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord. În acel moment, Sean Spicer argumenta că grupul naval trebuie trimis în această zonă pentru descurajarea regimului Kim Jong-Un.

Confuzia a fost amplificată şi de James Mattis, secretarul american al Apărării, care a afirmat că grupul naval militar se afla în apropierea Mării Japoniei.

Însă imagini publicate pe 15 aprilie au arătat că navele militare se aflau în Strâmtoarea Sunda, în largul Indoneziei, după care s-au îndreptat de fapt spre nord-vestul Australiei, unde au participat la un exerciţiu, iar de acolo ar urma să ajungă în largul Peninsulei Coreea.

Miercuri, Sean Spicer a negat sugestiile că ar fi vrut să inducă publicul în eroare, atribuind confuzia Petnagonului. "Comandamentul american din zona Pacific a transmis că grupul naval va ajunge în final în Peninsula Coreea; acest lucru se va întâmpla. Cred că noi am fost întrebaţi foarte clar despre utilizarea grupului naval militar ca instrument pentru descurajare şi ca prezenţă străină. Aceste lucruri au fost discutate. Dacă aveţi alte întrebări, vă rog să le adresaţi Departamentului Apărării", le-a recomendat Sean Spicer jurnaliştilor.

Cazul a fost criticat de membri ai Congresului. "În mod cert, acest caz arată o lipsă de comunicare ce generează probleme, deoarece preşedintele este comandantul forţelor armate, iar James Mattis, secretarul Apărării, aparent i-a spus, potrivit presei, că portavionul şi distrugătoarele se îndreptau spre Coreea de Nord, ca demonstraţie de forţă, când de fapt se îndreptau în direcţie opusă, în Australia. Este o problemă foarte gravă dacă nu ştim unde sunt mijloacele noastre militare", a declarat senatoarea republicană Susan Collins.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.