17 mai 201710:37352

Beijingul a instalat lansatoare de rachete pe o insulă artficială din Marea Chinei de Sud

Beijingul a instalat lansatoare de rachete pe o insulă artificială, revendicată de Vietnam, Filipine şi Taiwan, din Marea Chinei de Sud, potrivit unei publicaţii chineze de stat, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Autorităţile de la Beijing au anunţat că vor desfăşura doar dispozitive necesare pentru a asigura securitatea insulelor pe care le controlează în Marea Chinei de Sud.

Pe de altă parte, în ultimii ani, autorităţile americane au criticat militarizarea de către China a avanposturilor maritime controlate de aceasta şi a subliniat necesitatea respectării libertăţii de navigaţie prin efectuarea în mod periodic de misiuni de patrulare în apropiere de insulele revendicate de Beijing.

Publicaţia Defence Times a relatat că autorităţile chineze au instalat lansatoare de rachete pe reciful Fiery Cross din arhipeleagul Spratly, scopul acestor dispozitive fiind acela de a descoperi şi ataca scafandrii militari inamici.

Reciful Fiery Cross este administrat de China, însă este revendicat şi de Vietnam, Filipine sau Taiwan.

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, zonă străbătută de numeroase rute comerciale şi unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.