Atacurile teroriste care au zguduit Occidentul. 2017, un an trist pentru Europa

 Atacurile teroriste care au zguduit Occidentul. 2017, un an trist pentru Europa
Publicat: 22/12/2017, 15:49
Actualizat: 22/12/2017, 17:33

Coaliția antiteroristă coordonată de SUA a anunțat, în noiembrie 2017, că organizația teroristă Stat Islamic a pierdut aproximativ 95% din teritoriile pe care le ocupa în Siria și Irak. În pofida eforturilor, în spațiul Occidental fenomenul terrorist a continuat să producă efecte.

Primul atentat din anul 2017 a avut loc chiar în noaptea de Revelion, în Clubul Reina din orașul turc Istanbul, unde terorist islamist a deschis focul. În urma atacului au murit 39 de persoane, iar alte 65 au fost rănite. Atacul a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic.

Pe 3 februarie, un bărbat înarmat cu un cuțit a atacat un militar, în timp ce a strigat „Allahu Akbar”, în incinta muzeului francez Luvru. Militarul a ripostat cu focuri de armă.

Pe data 22 martie, Khalid Masood, un bărbat convertit la islam, a intrat cu masina intr-un grup de pietoni care se aflau pe podul Westminster, în Londra. În total au murit șase persoane, iar alte 49 au fost rănite, dintre care au făcut parte doi români. Atacatorul a fost împușcat mortal de autorități după ce a atacat un ofițer cu un cuțit.

Un alt atac a avut loc pe 7 aprilie, în capital Suediei, Stockholm, unde un bărbat cu cagulă a furat un camion cu care intrat ulterior în oamenii de pe strada pietonală Drottninggatan. Patru oameni au murit, iar 15 au fost răniți, dintre care doi copii. Camionul s-a oprit în zidul unui magazin, iar cabina a luat foc. Polițiștii din Stockholm au arestat o persoană în aceeași zi.

În aceeași lună, pe 20 aprilie, un individ și-a oprit vehiculul lângă o mașină de poliție de pe Champs Elysee și a deschis focul asupra ofițerilor, omorând unul dintre ei și rănind alți doi. Atacul a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic.

Un nou atentat a avut loc pe 22 mai în orașul britanic Manchester, în timpul concertului cântăreței Ariana Grande, unde un britanic de cetățenie libiană a detonat un dispozitiv explozibil improvizat. În urma atentatului au murit 22 de oameni, iar alți 59 au fost spitalizați. Și de această data Stat Islamic a revendicat incidentul.

Pe 3 iunie, trei indivizi au intrat în pietonii care se aflau pe Podul Londrei. Opt persoane au fost omorâte, iar 48 au fost rănite, atacul fiind revendicat de Stat Islamic.

Pe 17 august teroriștii au lovit din nou în Europa, de această dată în Barcelona, unde 14 persoane au fost ucise de șoferul unei furgonete care a intrat cu mașina pe o arteră pietonală din Spania, La Rambla. Alți 100 de oameni au fost răniți și transportați la spital.

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri din 2017 a avut loc pe 1 octombrie, când Stephen Craig Paddock, un american în vârstă de 64 de ani, a omorât 59 de oameni și a rănit cel puțin 500 de persoane, după ce a deschis focul asupra mulțimii adunate la un concert de country din Las Vegas. Una dintre urmările principale a fost reluarea dezbaterilor privind accesul cetățenilor la armele de foc.

Pe 31 octombrie opt persoane au murit și alte 12 au fost rănite, după ce un individ a intrat cu mașina în pietonii din Manhattan. Autorul atacului terorist, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanță la sfârșitul lunii noiembrie. Stat Islamic a revendicat și acest atac.

Cel mai recent atac înregistrat în SUA, a avut loc la New York, pe 11 noiembrie, când un simpatizant al Stat Islamic s-a aruncat în aer într-un terminal de transport public din Manhattan. Nimeni a murit în urma atentatului, însă patru persoane au fost rănite. „Trump, ai eșuat în efortul de protejare a națiunii tale!”, scrisese Akayed Ullah, autorul atentatului, pe Facebook cu câteva ore înainte. Acesta nu a murit în urma exploziei și a fost transportat la spital.

Pe 21 decembrie, un cetățean australian de origine afgană a intrat cu vehiculul în pietonii aflați pe o arteră circulată din Melbourne. Cu toate acestea, autoritățile au declarat că individual are probleme psihice, iar atacul nu pare de natură teroristă. Deși autoritățile nu consideră acest atentat ca fiind terorist, incidentul de la Melbourne demonstrează continuitatea metodei utilizării unui vehicul drept armă a terorismului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Ce scrie în actul de divorț al Deei și al lui Dinu Maxer: "Ne-am uitat...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?