Atacatorul de la Londra a fost identificat: era cunoscut de MI5, dar era „o figură periferică”. ISIS revendică atacul

Atacatorul de la Londra a fost identificat: era cunoscut de MI5, dar era „o figură periferică. ISIS revendică atacul
Publicat: 23/03/2017, 20:29
Scotland Yard a transmis că Masood nu era subiectul unor investigații în derulare și că nu existau indicii referitoare la faptul că acesta ar orchestra vreun atentat terorist. Acesta era însă cunoscut autorităților pentru mai multe condamnări, fiind vinovat de numeroase infracțiuni, precum posesia de arme de foc și tulburarea ordinii publice.
Potrivit unor surse citate de Sky News, atacatorul ar fi fost profesor, era căsătorit și avea trei copii. Persoana l-a descris ca fiind„un tip masiv, cu aspect de bodybuilder, cu care n-ai vrea să te pui”. Sursa a adăugat și că Masood era„un bărbat foarte religios și cuviincios. Nu puteai merge la el acasă, în Birmingham, vinerea, pentru că atunci se afla la rugăciune”, precizând că agresorul se convertise la această religie.
Cu toate acestea, Masood a avut mai multe condamnări, prima dintre ele fiind în noiembrie 1983, iar ultima în decembrie 2003 pentru posesia de arme albe, dar nu fusese condamnat pentru niciun fel de incident de natură teroristă.

Anterior, Theresa May a ales să nu dezvăluie identitatea celui care a ucis trei persoane, miercuri, la Londra, după ce a intrat cu mașina în trecătorii de pe Podul Westminster, iar apoi a înjunghiat un polițist, după ce s-a izbit de de gardul Parlamentului, dar a confirmat că au fost făcute opt arestări în acest caz.

„Nu sunt motive să credem că nu a acționat singur. Ceea ce pot să confirm este că era născut în Marea Britanie și acum câțiva ani a fost investigat de MI5 în legătură cu preocupările sale legate de extremism. Era o figură periferică”, a spus May.

Ea a precizat că bărbatul „nu reflecta profilul actual al unei persoane suspectate de serviciul secret de informații”. Identitatea sa este cunoscută serviciilor de securitate și, atunci când procedurile operaționale vor permite, aceasta va fi făcută publică. Premierul a adăugat și că, cel mai probabil, atacatorul a acționat singur, iar polițiștii„nu au niciun motiv să suspecteze că ar urma atacuri iminente”. Ipoteza de lucru este aceea că agresorul a fost„inspirat de ideologia islamistă”.

Potrivit lui May, printre cei 40 de răniți se află 12 britanici, trei francezi, doi români, patru sud-coreeni, doi greci, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian și un american. Trei agenți de poliție au fost de asemenea răniți, doi dintre aceștia afându-se într-o stare gravă.
Atacul de la Westminster a fost revendicat de ISIS
Conform Amaq, agenția oficială a ISIS, atacatorul era „un soldat al Statului Islamic”.

Theresa May a transmis și că vor mai avea loc alte întâlniri de urgență precum cea de miercuri seară și că nivelul alertei de securitate rămâne sever, ceea ce înseamnă că țara este încă în alertă. Acesta este al doilea cel mai serios avertisment în materie de terorism, după situația critică ce semnalează iminența unui atac.
„O întreagă țară vrea să știe cine este responsabil și ce măsuri vor fi luate. O investigație anti-teroristă este deja în desfășurare, pentru a afla motivațiile atacatorului și dacă acesta a avut complici. (…) În timpul nopții, polițiștii au percheziționat 6 adrese și au făcut 8 arestări. (…) Nu există motive să credem că atacatorul nu a acționat singur. Ceea ce putem spune este că vorbim despre un individ născut în Marea Britanie care, acum câțiva ani, a fost investigat de MI5. În acest moment, anchete intensive sunt în desfășurare”, a explicat May.
Premierul britanic a precizat că amenințarea ISIS este una foarte reală și că, din această cauză, vor fi luate măsuri suplimentare de securitate, va crește numărul de patrule pe întreg teritoriul țării, cu mai mulți ofițeri și polițiști înarmați. Aceasta a elogiat și eforturile „eroice” ale autorităților și „curajul incredibil” al polițiștilor.
„Totuși, cel mai mare răspuns nu este în cuvintele politicienilor, ci în acțiunile de zi cu zi ale oamenilor. Milioane de oameni își desfășoară viața normal, străzile sunt la fel de aglomerate, milioane de oameni călătoresc spre Londra să vadă cel mai măreț oraș din lume. În actele acestea obișnuite vedem cel mai bun răspuns, care arată că nu ne vom preda și care neagă o victorie a adversarilor noștri”, a încheiat May.
Premierul britanic a mai dezvăluit și că, din 2013 și până în prezent, serviciile și agențiile de informații și securitate au neutralizat 13 comploturi ale unor atacuri teroriste, în Marea Britanie, informează The Guardian.
„În urma unui bilanț din 2015 al Guvernului britanic privind Strategia de Apărare și Securitate, am protejat bugetul poliției pentru lupta împotriva terorismului și ne-am angajat în creșterea cheltuielilor transguvernamentale cu 30% exprimate în termeni reali”, a afirmat premierul britanic.
„În următorii cinci ani vom investi peste 2,5 miliarde de lire în construirea rețelei noastre globale de securitate și informații, angajând suplimentar peste 1900 de angați pentru MI5, MI6 și GCHQ și dublând experții noștri în lupta contra terorismului, ce colaborează cu state importante din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia”, a explicat aceasta.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”