8622 vizualizări 21 apr 2017

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului francez de Interne, un bărbat a ieşit dintr-o maşină şi a deschis focul cu o armă automată asupra unei maşini de poliţie staţionate. Atacatorul a ucis un poliţist şi a încercat să împuşte alţii care se aflau pe trotuar, rănind grav doi dintre ei înainte de a fi neutralizat de forţele de ordine.Preşedintele Francois Hollande a declarat, după o întâlnire cu premierul şi ministrul de Interne, că indiciile sunt „de ordin terorist”. 

„Gândurile mele sunt la familia poliţistului care a fost ucis şi la poliţiştii răniţi. Vom organiza ceremonii naţionale pentru omagierea acestui poliţist ucis în mod laş. Trebuie să conştientizăm faptul că agenţii de poliţie sunt expuşi. Am reiterat toate angajamentele asumate. Trebuie făcut totul pentru ca poliţiştii, jandarmii şi militarii să îşi poată exercita misiunile (...) Mesajul pe care vreau să vi-l transmit în această seară vine de la poliţişti, jandarmi şi militari  şi e adresat cetăţenilor. Ei sunt protejaţi, trebuie să fie şi vor fi protejaţi”,  a adăugat el. 

Atacatorul era vizat de o anchetă teroristă pentru că şi-ar fi manifestat intenţia de a ucide agenţi de poliţie, potrivit unor surse.

Publicaţia Le Parisien afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane.

Presa franceză a publicat un mandat emis pe numele atactorului luna trecută în care apare şi fotografia sa. 

UPDATE 13:38 Trei apropiaţi ai atacatorului de pe Champs-Elysees au fost luaţi vineri în custodia poliţiei franceze pentru a fi interogaţi, potrivit unei surse, citate de Le Figaro.

Bărbatul responsabil de atacul armat din centrul Parisului era un cetăţean francez, potrivit ministrului belgian de Interne, Jan Jambon.

UPDATE 11:39 Un bărbat care a fost semnalat poliţiei franceze de autorităţile belgiene în legătură cu o posibilă implicare în atacul de pe Champs-Elysee, s-a prezentat la o secţie de poliţie din oraşul belgian Anvers, potrivit ministerului de Interne, citat de Le Figaro.

Pe numele bărbatului a fost emis un mandat de căutare de către autorităţile belgiene.

Purtătorul de cuvânt al ministerul francez de Interne nu a putut confirma dacă acesta are cu siguranţă legătură cu atacul de joi seara, o serie de informaţii urmând a fi investigate, în vederea stabilirii unei concluzii finale.

UPDATE 09:50 Presa internaţională scrie că autorităţile franceze caută un nou suspect, care ar fi ajuns din Belgia cu trenul şi pentru care a fost emis un mandat de arestare.

UPDATE 08:47 Identitatea atacatorului ce a ucis un poliţist şi a rănit alte trei persoane joi noaptea în Paris ”este cunoscută şi a fost verificată”, a confirmat procurorul general al Franţei, Francois Molins, citat de Le Figaro.

Molins a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a refuzat însă să dezvăluie identitatea bărbatului, pentru a proteja ancheta ce este în curs.

Percheziţiile şi investigaţiile vor stabili dacă acesta a avut sau nu complici.

Atacatorul era vizat de o anchetă teroristă pentru că şi-ar fi manifestat intenţia de a ucide agenţi de poliţie, potrivit unor surse.

Publicaţia Le Parisien afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane.

UPDATE 02:17 Un individ, care a fost închis timp de 15 ani pentru că a încercat să omoare trei persoane, inclusiv doi poliţişti, este considerat drept presupusul autor al atacului de la Paris, potrivit site-ului cotidianului Le Parisien.

Publicaţia afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane. În 2005, sentinţa acestuia a fost redusă cu cinci ani.

Poliţia franceză efectuează percheziţii în oraşul Chelles, din departamentul Siene-et-Marne, la domiciliul presupusului autor.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă amprentele suspectului ucis în cursul atacului se potrivesc cu cele ale deţinătorului documentelor de înmatriculare ale vehiculului.

UPDATE 00:52  Poliţia franceză a emis un mandat de reţinere pentru un al doilea suspect în cazul incidentului terorist de la Paris, care s-a soldat cu decesul unui agent de poliţie şi rănirea altor doi, potrivit unui document obţinut de agenţia de ştiri Reuters.

Mandatul de reţinere indică faptul că suspectul a sosit cu trenul în Franţa, venind din Belgia.

UPDATE 00:40 Statul Islamic a revendicat atacul de pe Champs Elysees, potrivit agenţiei de propagandă a SI, Amaq. Potrivit organizaţiei jihadiste, atacul ar fi fost comis de un belgian 

"Autorul atacului comis în zona Champs-Elysées, în centrul Parisului, este Abu Yussef al-Beljiki, un combatant al Statului Islamic", precizează agenţia Amaq.

UPDATE 23:20 "Direcţia antiteroristă a Parchetului din Paris a fost sesizată în cazul atacului de pe Bulevardul Champs-Elysées, soldat cu moartea unui agent de poliţie", au transmis autorităţile franceze.

Poliţia a închis o porţiune din bulevardul Champs Elysees.

Incidentul a avut loc între staţiile de metrou Franklin-Roosevelt and Georges V. Mai multe staţii de metrou din zonă au fost închise.

Ministerul francez de Interne a transmis că presupusul atacator a fost ucis.

Poliţistul rănit a fost împuşcat în zona capului, relatează Le Parisien.

 

 

Citește și: